Financiële beschouwingen aaneenschakeling van ‘herhaling van zetten’

PvdA-informateur Bos met Samsom en Plasterk tijdens het debat in de Kamer over het deelakkoord. Foto ANP/Jerry Lampen

De Algemene Financiële Beschouwingen stonden vandaag in het teken van het herhalen van opvattingen die gisteren tijdens het debat over het Herfstakkoord zijn geuit.

Ronald Plasterk (PvdA) en Mark Harbers (VVD) verdedigen, in navolging van partijleiders Samsom en Rutte gisteren, de afspraken die de partijen maakten in het nieuwe deelakkoord. Vervolgens is door overige partijen de bezwaren hiertegen uiteengezet, meldt politiek redacteur Erik van der Walle.

Vandaag zijn de financieel specialisten van alle Kamerfracties aan het woord gekomen. Politiek redacteur Van der Walle, die de beschouwingen vanuit de Kamer volgde, merkte na het spreken van Pechtold en Harbers op dat de beschouwingen in grote lijnen een herhaling vormen van het Kamerdebat van gisteren:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Fin beschouwingen dreigen kopie fractieleidersdebat gisteren te worden. Plasterk (pvdA) noemt de verworvenheden van herfstakkoord 1/2
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Voorlopige oppositie (cdA) vraagt naar waarom bezuinigingen kinderopvang? Net als Samsom zegt Plasterk: we kunnen niet alles binnenhalen 2/2

Wouter Koolmees, Kamerlid en partijgenoot van D66-leider Alexander Pechtold, verwijt Plasterk en zijn partij te zijn weggelopen voor het Lenteakkoord, en stelde de vraag of de PvdA daar geen spijt van heeft.

Plasterk beantwoordde deze “gewetensvraag” ontkennend. Van der Walle merkt op dat Pechtold gisteren een gelijksoortige aanval op Diederik Samsom losliet:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Pechtold (D66) viel Samsom gisteren aan op weglopen bij Lenteakkoord. Koolmees doet nu zelfde bij Plasterk: ‘retoriek pvda was voor buhne’

Net als Samsom houdt Plasterk ook wat betreft het nieuwe Herfstakkoord voet bij stuk: “Al met al is nu voor 2013 een begroting tot stand gekomen waarvoor wij tekenen, omdat zij solide en solidair is.”

Mark Harbers: we kunnen geen geld toveren

Mark Harbers (VVD) benadrukt op zijn beurt dat het niet reëel is om wonderen te verwachten van het deelakkoord van de twee grootste partijen. PVV en SP stelden aan Harbers de vraag wanneer de duizend euro komt die de VVD voor de verkiezingen aan alle werkende Nederlanders heeft beloofd. Het CDA verweet de VVD daarbij de lasten voor het bedrijfsleven te laten oplopen.

Harbers zei hierop dat het deelakkoord is bedoeld om de forenzentaks en de langstudeerboete te schrappen. Dat kost geld, en er waren andere maatregelen nodig om dat geld op te brengen:

“Je kunt in deze tijden niet zomaar zuur door zoet vervangen. Het ene zuur is vervangen door het andere zuur.”

VVD steunt besluiten kabinet over Griekenland en bankentoezicht

Na vragen van GroenLinks benadrukt Harbers dat een besluit over mogelijke nieuwe noodsteun aan Griekenland pas beoordeeld en genomen wordt zodra dat daadwerkelijk aan de orde komt. Griekenland heeft namelijk nog geen nieuwe aanvraag gedaan.

Ook ging hij niet inhoudelijk in op het nieuwe Europese bankentoezicht, en kan nu niet zeggen of deze zal leiden tot een te vormen bankenunie:

“Eerst moeten we zorgen dat er goed geïntegreerd bankentoezicht komt, en afwachten wat Brussel de lidstaten nog gaat vragen.”

Pvv: Echt paars staat hier

PVV-Kamerlid Van vliet opende vandaag de aanval op “paars” en de “ronkende puinhopen van Kok”, maar ook op “samsom en zijn liberale aanhangsel”:

CDA waarschuwt VVD en PvdA, D66 steunt akkoord nog niet

Het CDA heeft VVD en PvdA gewaarschuwd niet verder te bezuinigen op de kinderopvang, de kinderbijslag en het kindgebonden budget. “Handen af van de kindregelingen”, aldus CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.

Arnold Merkies, die namens de SP zijn maidenspeech gaf, heeft vooral kritiek over wat er in het deelakkoord ontbreekt:

“Heeft de PvdA instemming gegeven aan het merendeel van Kunduz I? Is de PvdA nog onze partner in de strijd tegen de btw-verhoging? Wordt het geen tijd om in Europa afspraken te maken tegen btw-verhogingen?’

Van de Walle ziet dit laatste als opmerkelijke vraag:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle SP’er Merkies vraagt minister of Europa al die btw-verhogingen niet moet voorkomen. Sinds wanneer wil SP dit bij Brussel leggen? #afb

Na een vraag van Plasterk laat D66-Kamerlid Koolmees weten dat zijn partij het Herfstakkoord niet zonder meer steunt. Koolmees heeft vooral kritiek op de 155 miljoen euro bezuinigingen op duurzaamheid, en wil het deelakkoord nog met zijn fractie doornemen voor erover wordt geoordeeld.

SGP enige tegenstander afschaffen langstudeerboete

SGP-Kamerlid en hoogleraar Dijkgraaf laat vandaag als enige weten tegenstander te zijn van het terugdraaien van de langstudeerboete. Hij vertelde dat hij naast zijn Kamerwerk nog twee vakken geeft aan de universiteit. “De slagingspercentages zijn verdubbeld sinds de langstudeerboete is ingevoerd. Effectiever kan het niet”

‘Herhaling van zetten’

Van der Walle legt uit dat er inhoudelijk weinig nieuws uit de beschouwingen van vandaag komt:

“De grote politieke klappen zijn gisteren in het debat al uitgedeeld. PvdA en VVD verdedigen hun nieuwe akkoord, net als gisteren. Overige partijen geven een uiteenzetting van bezwaren. Nieuwe en inhoudelijke details komen niet aan de orde.”

PvdA, VVD en CDA bedanken De Jager

Zowel Plasterk als Harbers bedankten minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vanmiddag voor diens inspanningen van de afgelopen jaren. Plasterk:

“Met zeer veel respect heb ik de minister zien opereren in de eurocrisis. Rondom immens lastige onderwerpen heeft hij heel veel werk gedaan. [...] Daar neem ik mijn petje voor af.”

CDA’er Eddy van Hijum legde vooral de nadruk op de betrokkenheid van De Jager bij de totstandkoming van het Kunduz-akkoord. Hij memoreerde dat Nederland zonder dat akkoord, gesloten door vijf partijen in de Tweede Kamer na de val van het kabinet, met een tekort zou zitten van 4,4 in plaats van 2,7 procent in 2013.

De Algemene Financiële Beschouwingen zijn naar verwachting het laatste grote Kamerdebat van De Jager. Het debat gaat over de begroting voor volgend jaar, en ook over het deelakkoord dat VVD en PvdA maandag sloten. Bij de besluiten over dat laatste was De Jager niet betrokken, maar tot er een nieuw kabinet is, is hij wel verantwoordelijk voor de uitvoering.

De Jager wees er voorafgaand aan het debat op dat VVD en PvdA met het deelakkoord de begroting slechts beperkt hebben gewijzigd. Ongeveer een procent is veranderd, zei De Jager.