Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Nederlandse abortusboot legt morgen aan in Marokko

De Nederlandse abortusboot van Women on Waves komt morgen aan in Marokko. Het schip moet rond 13.00 uur aankomen in de haven van Smir, zo laat de internationale organisatie weten. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is aanwezig om de boot te verwelkomen.

De abortusboot vaart naar Marokko op uitnodiging van de Mouvement Alternatif pour les Libertés Individuelles (MALI), die legalisering van abortus nastreeft. Het schip met Nederlandse vlag kan in internationale wateren de zwangerschap van Marokkaanse vrouwen afbreken, omdat dan de Nederlandse wet van kracht is.

In Marokko is abortus illegaal. Toch worden er dagelijks zo’n zes- tot achthonderd abortussen uitgevoerd. Dat gebeurt vaak onveilig waardoor vooral veel arme vrouwen sterven. Anti-conceptie en de morning-afterpil zijn wel beschikbaar in het land.

Women on Waves dreigde eerder in Nederland vervolgd te worden na aangifte van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De organisatie zou in 2009 voor de Spaanse kust illegaal abortuspillen hebben uitgedeeld aan vrouwen met een vroege zwangerschap. Justitie stelde echter geen strafrechtelijk onderzoek in.

‘Marokko wil het geruisloos voorbij laten gaan’

NOS-correspondent Ellen van de Bovenkamp vertelde vanochtend op Radio 1 dat Marokko niet echt zit te wachten op de komst van de boot. Partijen hebben negatief maar rustig gereageerd. “Ze willen het zo geruisloos mogelijk voorbij laten gaan.”