Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Filosofie

Jut en Jul gingen op reis en namen mee… dezelfde kleding

In de individualistische samenleving wil iedereen zich onderscheiden van elkaar. Alhoewel, iedereen? Er zijn stellen die het niets kan schelen dat ze op elkaar lijken en die zelfs rustig hetzelfde jasje aantrekken. Fotograaf George Maas maakt foto’s van deze stellen.

Er wordt wel beweerd dat hoe langer mensen bij elkaar zijn, een koppel vormen, hoe meer ze op elkaar gaan lijken. Fotograaf George Maas weet niet zeker of dat helemaal klopt, maar hij komt er in ieder geval veel van tegen; stellen die op elkaar lijken. Ze vallen hem vooral op doordat ze hetzelfde kledingstuk aan hebben. Hetzelfde trainingsjasje, windjack, bodywarmer, poncho, overall of trui. En dan zet hij ze op de gevoelige plaat.

Foto George MaasFoto George Maas

Maas fotografeert zijn stellen al jaren in Europa, de VS, Canada, Australië. Soms willen ze met hem praten, soms niet. Ze vertellen hem dat ze hetzelfde dragen omdat toevallig in de aanbieding was, maar ook omdat ze het leuk vinden.

“Mensen zijn soms wel 25 jaar met elkaar getrouwd en worden heel emotioneel als je ze ernaar vraagt.”

Foto George MaasFoto George Maas

Waarom is Maas zo gefascineerd door deze ‘gelijkgekleden’, zoals hij ze op zijn website noemt? Hij legt uit:

“Het is visueel interessant, maar het geeft volgens mij ook aan dat deze stellen een enorme verbintenis met elkaar hebben. Hun persoonlijkheid vloeit als het ware in elkaar over wat dan zichtbaar wordt in exact dezelfde kledingkeuze. Ik zie er ook wel iets in van de filosofie van Plato over de ideale mens, dat man en vrouw gelijk zijn en sinds hun scheiding op zoek zijn naar elkaar.”

Foto George MaasFoto George Maas

Maas wil graag een boek maken over zijn foto’s. Hij heeft er nu al een stuk of vijftig voor zijn lens gehad. Wie zijn foto’s bekijkt, valt op dat mensen niet alleen hetzelfde dragen, maar soms ook echt op elkaar lijken, in houding, blik en manier van lopen.

Foto George MaasFoto George Maas

Hoe langer je kijkt, hoe meer je je inderdaad afvraagt wat mensen beweegt als ze samen voor de kast staan of in een kledingwinkel en vervolgens hetzelfde artikel uit het rek trekken. Herkenbaar is het in ieder geval wel. Het is een stuk makkelijker zoeken naar je eigen hesje in de menigte.

Foto George MaasFoto George Maas

Bekijk alle foto’s van Maas op zijn site.