Hiphop en homoseksualiteit? Rapper helpt mee het taboe te slechten

Macklemore
Macklemore

“Als ik homo was, zou hiphop me haten. Heb je de YouTube-reacties de laatste tijd gelezen?” De Amerikaanse rapper Macklemore, in het echt Ben Haggerty, bezingt homoseksualiteit in zijn nieuwe nummer ‘Same Love’ (inclusief prachtige clip) op een voor het genre ongehoord openhartige manier.

Haggerty verplaatst zich voor het nummer in een man die vroeger dacht dat hij homo was, ‘omdat ik goed kon tekenen, mijn oom het ook was en ik mijn kamer zo netjes hield’. Maar hij kon er niets mee, omdat zijn omgeving hem opdrong anders te zijn.

A pre-conceived idea of what it all meant
For those who like the same sex had the characteristics
The right-wing conservatives think its a decision
And you can be cured with some treatment and religion

Haggerty schreef het nummer eerder dit jaar en nam het op met producer Ryan Lewis en zangeres Mary Lambert (die in het refrein op haar beurt een lesbische relatie bezingt: “She keeps me warm”). ‘Same Love’ kwam eind juli uit bij Sub Pop, een platenlabel uit Haggerty’s geboorteplaats Seattle. De opbrengsten gaan naar Music for Marriage for Equality, een organisatie die zich in Washington inzet voor gelijke rechten voor homo’s. Gisteren verscheen de fraaie clip op YouTube.

Het liedje en de clip passen in een trend. Het taboe op homoseksualiteit in de hiphopwereld lijkt langzaam te worden geslecht. In de maand waarin ‘Same Love’ uitkwam, maakte rapper Frank Ocean via zijn blog bekend dat hij biseksueel is - of tenminste, dat hij vier zomers geleden verliefd werd op een jongen.

Opmerkelijk, schreef muziekjournalist Harm Groustra half augustus in nrc.next, want Ocean zit bij het hiphopcollectief Odd Future Wolf Gang Kill Them All, dat nogal eens onder vuur ligt om de door hen geuite homofobie. En ze zijn niet de enige.

“Hiphop en homoseksualiteit gaan traditiegetrouw bepaald niet hand in hand. ‘True niggas ain’t gay’ rapt Ice Cube op zijn hit ‘Horny Lil’ Devil’. De Amerikaanse rapgroep Jedi Mind Tricks gaat op ‘Beyond the Gates of Pain’ nog een stapje verder: ‘I kill ya thoughts, with a nine MA eagle / Make me sick to my stomach, like ya’ll gay people’.”

Maar dit lijkt het bescheiden begin van een grote verandering. Ocean en Haggerty maken zich er sterk voor - en krijgen bijval. Grote namen als Jay-Z, Beyoncé en 50 Cent verklaarden trots te zijn op de coming-out van Ocean. En Kanye West, die deze zomer met Jay-Z over de wereld toerde, klom bij een optreden in Antwerpen in een leren rok het podium op.

Haggerty (die, voor de volledigheid, zelf hetero is) zei onlangs dat hij ‘Same Love’ heeft geschreven om de discussie over gelijke rechten voor homo’s op gang te krijgen. “Het is de enige groep mensen waarbij het nog steeds oké is om ze dagelijks te onderdrukken, in raps, en niemand heeft het daarover.”