Geen A-merken meer Verdienen

Rianne Kuik (38) is organisatieadviseur. Ze heeft haar eigen bedrijf: K&K Connect. Rianne woont in Hollandscheveld, Drenthe, samen met haar vriend, die twee kinderen heeft uit een eerdere relatie.

‘In mijn vorige baan had ik een grote leaseauto en altijd de nieuwste kleren. Ik woonde alleen en hoefde nooit na te denken over mijn uitgaven. Afgelopen februari heb ik mijn directeursfunctie verruild voor een eigen bedrijf. Ik adviseer en begeleid bedrijven bij het realiseren van de gewenste klantbeleving.

„Als startend ondernemer verdien ik nu minder. Daarnaast ben ik gaan samenwonen met mijn vriend, die gescheiden is en kinderen heeft. Hij is beroepsmilitair, en de alimentatie neemt een aardige hap uit zijn salaris. Daarom betaal ik thuis momenteel meer dan hij.

„Ik vind het niet erg dat ik tegenwoordig op geld moet letten. Ik ben namelijk heel blij dat ik nu doe wat mij gelukkig maakt, in plaats van aandeelhouders tevreden houden en achter targets aan jagen. Mijn droom is zoveel te verdienen dat ik mensen kan inhuren om het operationele deel van mijn bedrijf te doen. Zodat ik me kan concentreren op wat ik het leukst vind: de relatie tussen bedrijven en klanten verbeteren. Als ik zou willen, zou ik mezelf maandelijks het dubbele kunnen uitbetalen, maar ik kies ervoor dat niet te doen en juist in mijn onderneming en mezelf te investeren.

„Ik zal niet snel concessies doen in mijn tarief, omdat dat de kwaliteit die ik wil leveren onder druk zet. Onderhandelen heb ik in de loop der jaren geleerd. Toen ik net begon met werken, onderhandelde ik niet over mijn salaris, mede door mijn vrij calvinistische opvoeding. ‘Je mag blij zijn met wat je hebt’, was thuis het idee.”

Uitgeven

‘Mijn ouders hebben een wit- en bruingoedwinkel, ze brachten ons zuinigheid bij: nooit geld uitgeven zonder goede reden, altijd zorgen dat je je verplichtingen kunt nakomen. Kreeg je nieuwe kleren, dan waren dat je zondagse kleren. Ik weet nog wat een feest het was als die zondagse kleren werden gedegradeerd tot doordeweekse kleren. Dan wist je dat je waarschijnlijk iets nieuws kreeg.

„Zelf ben ik daardoor ook kostenbewust geworden, ik houd goed in de gaten wat er binnenkomt en uitgaat. Uitgeven heb ik eigenlijk geleerd van mijn vriend. Hij is ook opgegroeid in een calvinistisch gezin, maar hij zet zich juist tegen die opvoeding af.

„We houden erg van uit eten gaan. Daar bezuinigen we nu wel op, net als op hotelovernachtingen en op boodschappen: in plaats van A-merken kopen we B- of C-merken. We sparen voor onze bruiloft; ergens volgend jaar willen we trouwen. Ik hoop dat we ooit een appartementje in Amsterdam kunnen kopen. Voor mijn werk zit ik toch al vaak in de Randstad.

„Mijn vriend is heel goed in onderhandelen over aankopen. Ik kan dat op mijn werk wel, maar privé niet. In een winkel voel ik me al snel een zeurkous als ik afding, dat mag hij mooi doen. Van tevoren geef ik hem soms wel tips.

„Als ik impulsaankopen doe, gaat het meestal om zakelijke kleding. Die koop ik het liefst bij mijn vaste zaakje in Hoogeveen. Ik werk zestig uur per week, dus mijn werkkleding is belangrijker voor me dan wat ik in mijn vrije tijd aantrek.”