‘Doden en gewonden in Turkije na aanval met mortier vanuit Syrië’

Grote rookwolken hingen vanmiddag boven Akcakale nadat een mortier uit Syrië in het stadje was neergekomen. Foto AFP / Rauf Maltas

In het zuidoosten van Turkije zijn vanmiddag drie doden gevallen door een aanval met een mortier vanuit Syrië. Het incident kan de toch al zeer gespannen verhouding tussen Turkije en Syrië verder doen verslechteren.

Volgens de burgemeester van het getroffen stadje Akcakale bevindt zich één kind onder de doden en zijn er ook negen mensen ernstig gewond geraakt bij de aanval. Een ooggetuige die persbureau Reuters sprak zegt dat er drie politieagenten onder de gewonden zijn.

De mortier zou middenin een woonwijk van Akcakale zijn neergekomen en het huis van een gezin hebben getroffen. Het is nog niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de mortieraanval. Het is goed mogelijk dat het om een afzwaaier van het Syrische leger of de rebellen van de Syrische oppositie gaat.

Het is niet voor het eerst dat er vanuit Syrië projectielen neerkomen in Turkije. Afgelopen vrijdag gebeurde dat ook al in Akcakale, maar toen vielen er geen doden of gewonden. Wel raakten huizen en gebouwen beschadigd.

Relatie tussen Turkije en Syrië staat zwaar onder druk

De relatie tussen Turkije en Syrië staat hevig onder druk door het geweld in Syrië. Duizenden Syriërs zijn naar Turkije gevlucht sinds de volksopstand tegen president Assad in maart vorig jaar begon.

De spanning tussen beide landen liep in juni dit jaar heel hoog op toen het Syrische leger een Turks gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot. Naar aanleiding van dat incident stuurde de Turkse regering meer troepen naar het grensgebied met Syrië.