DNB wil ‘deskundiger’ pensioenfondsbestuur

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de afgelopen maanden een aantal grote pensioenfondsen verzocht hun zittende bestuurders deels te vervangen door specialisten. Dat stelt Abvakabo FNV. DNB bevestigt er de afgelopen jaren bij enkele pensioenfondsbesturen op aan te hebben gedrongen de deskundigheid te vergroten, maar noemt geen namen. In een aantal gevallen zijn ‘deskundige’ fondsbestuurders aangetrokken.

Werkgevers- en werknemersorganisaties zijn bezorgd over het beleid van DNB en hebben een brandbrief geschreven aan de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA). Volgens de organisaties lijkt het erop dat pensioenfondsen als het aan DNB ligt worden bestuurd op de wijze waarop dat gebeurt bij banken en verzekeraars.

De ondertekenaars van de brandbrief, onder meer GGZ Nederland, CNV Publieke Zaak en de brancheorganisatie van zorgondernemers Actiz, willen het vermogensbeheer van de fondsen niet overlaten aan deskundigen die „geen enkele binding hebben met werkgevers, werknemers en gepensioneerden”.

DNB laat in een reactie weten dat het in het belang is van de deelnemers van pensioenfondsen dat het bestuur van zo’n fonds deskundig is. De centrale bank heeft de afgelopen jaren bij ongeveer 120 fondsen zogenoemde beleggingsonderzoeken gedaan. Dat heeft er in een aantal gevallen toe geleid dat DNB heeft aangedrongen de deskundigheid bij vermogens- en risicobeheer te versterken. (Novum)