Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Zeker 36 doden bij grootste ramp Hong Kong in jaren

Politieagenten bewaken de gedeeltelijk gezonken veerboot in de haven van Hong Kong. Foto AP / Vincent Yu

Het dodental na een aanvaring tussen partyboot en een veerboot in de haven van Hong Kong is opgelopen tot 36. De ramp voltrok zich gisteravond, tientallen opvarenden raakten gewond. Volgens AP gaat het om het dodelijkste ongeval dat Hong Kong in jaren kende.

Zoeken naar slachtoffers wordt bemoeilijkt omdat het zicht onder water slecht is. Ruim honderd mensen waren vanochtend gered, meldt de regering. Negen van hen hadden zware verwondingen. Minstens een opvarende wordt vermist, onder de doden zouden ook kinderen zijn.

Personeelsuitje

De partyboot was met ongeveer honderdtwintig opvarenden op weg naar Victoria Harbour toen hij bij het eiland Lamma in aanvaring kwam met de veerboot en gedeeltelijk zonk. De boot was door het elektriciteitsbedrijf van Hong Kong afgehuurd voor een personeelsuitje; in de haven werd gisteravond op de Chinese nationale feestdag een groot vuurwerk ontstoken.

Directeur Yuen Sui-see van het elektriciteitsbedrijf Power Assets Holding zei dat de veerboot na de aanvaring was doorgevaren. Hij ontkende dat de partyboot te zwaar beladen was. Aan boord waren 121 passagiers en drie bemanningsleden, terwijl de capaciteit meer dan tweehonderd passagiers was.

Onderzoek naar toedracht

De veerboot raakte beschadigd, maar kon op eigen kracht de haven bereiken. De kapitein van de veerboot was volgens de lokale omroep RTHK doorgevaren omdat hij vreesde dat zijn schip anders kon zinken. Overlevenden verklaarden dat de boot na de aanvaring snel begon te zinken. De voorzitter van het bestuur van Hong Kong, Leung Chun-ying, beloofde een onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

Lamma is het op twee na grootste eiland van Hong Kong en ligt aan een van de drukste scheepvaartroutes van de stad. Televisiestations zonden beelden uit van de partyboot, waarvan de boeg recht uit het water omhoog stak.