Weekers wil belastingontwijking aanpakken - ‘desnoods naheffing’

Staatssecretaris Frans Weekers in de Tweede Kamer. Foto ANP/Phil Nijhuis

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën wil voorkomen dat mensen stijgende premies omzeilen nu de assurantiebelasting van 9,7 naar 21 procent wordt verhoogd. “Desnoods krijgen consumenten een naheffing”, meldt hij tegenover RTL.

Volgens de verzekeringswebsite Independer zijn hoge verzekeringskosten te ontlopen op het moment dat consumenten in december hun maandbetaling omzetten in een jaarbetaling. “Dat mag niet gebeuren”, aldus de staatssecretaris:

“De schatkist kan het nu niet hebben dat op grote schaal de belasting wordt ontweken.”

De staatssecretaris wil desnoods de consumenten een naheffing sturen als ze vooruit hebben betaald.

De verhoging van de belasting op verzekeringen kost een gemiddeld huishouden 100 euro per jaar. Dit gebeurt om het afschaffen van de forensentaks en de langstudeerboete te compenseren.

Consumentenbond: velen zijn oververzekerd

Besparen op hoge premies kan volgens de Consumentenbond op verschillende manieren. Consumenten doen er volgens een woordvoerder van de bond goed aan om na te gaan of ze niet oververzekerd zijn. Volgens een woordvoerder van de Consumentenbond zijn veel Nederlandse huishoudens namelijk belast met premies voor verzekeringen waar ze absoluut zonder kunnen:

“Wij hebben de indruk dat Nederland een zwaar oververzekerd land is. Er is dus alle aanleiding om dat kritisch tegen het licht te houden. (…) Een duur verzekerd gezin kan soms wel 800 euro per jaar besparen.”