Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Terugkijken: de man met 100 kinderen

“Ed, geef je een feestje bij de honderdste? Lekker barbecueën ofzo.” Een collega is benieuwd, want Ed Houben heeft inmiddels al meer dan 80 kinderen. Als zaaddonor hielp hij stellen met het vervullen van hun kinderwens. Gisteren was de documentaire ‘De man met 100 kinderen’ te zien op de publieke omroep. Kijk de uitzending hier terug.

Ed Houben is als zaaddonor vader van bijna 100 kinderen. Screenshot NCRV Dokument.

“Ed, geef je een feestje bij de honderdste?”, vraagt een collega aan Ed Houben. De man heeft namelijk inmiddels al meer dan 90 kinderen. Als zaaddonor hielp Ed stellen met het vervullen van hun kinderwens. Gisteren was de documentaire ‘De man met 100 kinderen’ te zien bij de publieke omroep. Kijk de uitzending hier terug.

Spermabank vanuit huis

Over de documentaire van filmmaker Vuk Janic was de afgelopen dagen veel te doen. Ed, de centrale persoon in de film, maakt op bijzondere wijze kinderloze stellen gelukkig. De man is al jaren een particuliere zaaddonor en daardoor niet verbonden aan een spermabank. Stellen met een kinderwens ontvangt hij thuis. Na een kort gesprekje met hen begeeft hij zich een minuut of drie terug op het toilet om daarna met een potje sperma tevoorschijn te komen.

Het stel trekt zich vervolgens terug in zijn slaapkamer om aldaar met een spuitje het ‘witte goud’ op de juiste plek te krijgen. Ed is overigens niet vies van geslachtsgemeenschap, mochten stellen die intimiteit wensen bij de donering. Vaak gaat het goed, soms ook niet. Dan komen de stellen terug voor een nieuwe kans. Betalen hoeft niet. Ed vraagt alleen wat foto’s van zijn nakomelingen. Die etaleert hij dan in zijn huiskamer, te zien voor het volgende echtpaar met een kinderwens.

“Kan dit? Mag dit?”, vroeg journaliste Annemarie Haverkamp zich af in NRC Handelsblad. Vorige week schreef ze:

“Als toeschouwer zit je met open mond te kijken naar de documentaire van filmmaker Vuk Janic. En als Houben het potje sperma liefdevol de zoveelste mogelijke vader in handen drukt („Warm houden, anders gaat de kwaliteit achteruit”), bekruipt je een gevoel van onbehagen. (…) De hoofdpersoon ziet het probleem niet. Ja, hij heeft heel veel nakomelingen (bijna 90). Maar is dat een reden om het volgende paar met een intense kinderwens te weigeren? Toen in 2004 bij wet anonieme spermadonatie niet langer was toegestaan, dreigde een donortekort. Houben, vaste leverancier bij de spermabank, zag op internet een schimmige handel ontstaan. Daar ging hij tegenin door (gratis) privédonor te worden. Hij heeft een website en praat openlijk over zijn donorschap. Zijn kinderen mogen hem gewoon opzoeken. Ed Houben, toeristische gids in Limburg, op dit moment samen met een vrouw met kinderwens, wil iets zinvols doen met zijn leven.”

De documentaire: