Psycholoog Diederik Stapel nu ook verdacht van subsidiefraude

De Tilburgse psycholoog Diederik Stapel, die op grote schaal wetenschapsfraude pleegde, wordt verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. De fiscale opsporingsdienst FIOD en het functioneel parket zijn een strafrechtelijk onderzoek naar hem begonnen. Dit heeft het Openbaar Ministerie bevestigd aan NRC Handelsblad.

Opsporingsambtenaren hebben vorige maand de laptop, de mobiele telefoon en de financiële administratie van Stapel in beslag genomen. Die administratie wordt op dit moment doorgelicht. “De komende tijd zullen ook nog diverse getuigen worden gehoord”, zegt een woordvoerder van het functioneel parket.

Stapel verdacht van oplichten van overheid

Stapel wordt verdacht van het oplichten van de overheid door het aanvragen van subsidies voor onderzoek waarvoor hij de gegevens heeft verzonnen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) verstrekte Stapel de afgelopen jaren in totaal 2,2 miljoen euro aan subsidies. Ook zou het mogelijk gaan om onderzoeksgeld van de universiteiten waar Stapel werkte.

Justitie onderzoekt daarnaast of Stapel zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte door het gebruiken van vervalste datasets voor onderzoek en bij het schriftelijk verantwoorden van subsidies voor onderzoek.

Stapel verzon onderzoeksgegevens

Stapel heeft in zijn loopbaan voor bijna vijftig wetenschappelijke artikelen de onderzoeksgegevens verzonnen, zoals blijkt uit de jongste publicatie van de commissie-Lévelt. Die commissie doet nog altijd onderzoek naar zijn publicaties. Stapel pleegde de fraude zowel bij de Universiteit van Tilburg, waar hij vorig jaar werd ontslagen, als bij de Rijksuniversiteit Groningen. Beide universiteiten deden aangifte.

Het OM verwacht dat het onderzoek nog geruime tijd kan duren. “Het is een complex onderzoek”, zegt een woordvoerder tegenover NRC. De advocaat van Stapel liet vanochtend weten niet te willen reageren.

Stapel behoort tot grootste wetenschapsfraudeurs ooit

Met de bijna vijftig frauduleuze publicaties behoort Stapel niet alleen in Nederland, maar ook internationaal tot de grootste wetenschapsfraudeurs ooit. Zijn val bracht vorig jaar een heftig debat op gang over de wetenschappelijke integriteit in Nederland.

De universiteiten scherpten de afgelopen zomer het antifraudebeleid aan en de gedragscode voor integer onderzoek. Een commissie die is ingesteld door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, pleitte onlangs voor een zorgvuldiger omgang met onderzoeksgegevens.