Prominenten GroenLinks vinden discussie over fusie ‘met PvdA’ geen taboe

Nederland, Utrecht, 30 juni 2012. Zaterdag hield Groen Links haar verkiezingscongres in het muziektheater Vredenburg. Ineke van Gent tijdens haar afscheidsspeech. . Foto Roel Visser/ Hollandse Hoogte.
Nederland, Utrecht, 30 juni 2012. Zaterdag hield Groen Links haar verkiezingscongres in het muziektheater Vredenburg. Ineke van Gent tijdens haar afscheidsspeech. . Foto Roel Visser/ Hollandse Hoogte. Ineke van Gent tijdens haar afscheidsspeech tijdens het GroenLinks-verkiezingscongres in Utrecht, 30 juni 2012. Foto Roel Visser/ Hollandse Hoogte

Naar aanleiding van de dramatische verkiezingsuitslag spreken twee vooraanstaande leden van GroenLinks over een mogelijke fusie met de PvdA.

Dat meldt Vrij Nederland. Oud-Europarlementariër Joost Lagendijk vindt dat GroenLinks een fusie met de PvdA moet overwegen om haar groene ideeën “onderdeel te maken van een bredere beweging”. Ook oud-Kamerlid Ineke van Gent is van mening dat de opheffing van de partij geen taboe meer moet zijn in de discussie rondom de koers van de partij. Van Gent:

“Als het erop aankomt zou ik kiezen voor een fusie met de PvdA.”

Op Twitter lichtte Van Gent vanmiddag nog bondig haar standpunten toe:

Twitter avatar inekevangent Ineke van Gent Mijn punt is dat de commissie van Es òòk onderzoek moet doen naar politieke positionering van #GroenLinks binnen de linkse/progressieve 1/2
Twitter avatar inekevangent Ineke van Gent beweging zonder taboes. Elkaar niet bestrijden maar evt.krachten bundelen voor progressieve, groene politiek. Fusie nu niet aan de orde! 2/2

Volgens politiek redacteur Annemarie Kas laten deze uitspraken van Lagendijk en Van Gent impliciet zien dat er behoefte is aan een “grondige” discussie over de toekomst van de partij. Kas:

“Dit laat zien hoe erg de aanstaande leden van de partijen vinden dat er iets moet gebeuren. Een grondige discussie over waar de partij heen moet. Het is het grootste verlies van de partij in de veertien jaar dat Ineke van Gent in de Kamer zat.”

Bij de verkiezingen vorige maand verloor GroenLinks zes van de tien zetels. Ondanks deze nederlaag blijft de fractie achter Sap staan als leider van de partij.

Uit een reconstructie van Vrij Nederland blijkt dat Sap begin vorig jaar dreigde op te stappen als haar fractie niet zou instemmen met de politietrainingsmissie in Kunduz. Alleen Van Gent stemde er uiteindelijk niet mee in, maar voelde dit “doorduwen” van beleid door Sap als een aanslag op het vertrouwen van de fractie.