Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Principeakkoord over anti-homowet Oekraïne

Het Oekraïense parlement heeft vandaag voorlopig haar goedkeuring gegeven aan een omstreden anti-homowet. In de wet is vastgelegd dat mensen die zich positief uitlaten over homoseksuelen een celstraf kunnen krijgen.

De wet, die afgelopen zomer aan het parlement werd voorgelegd, heeft tot grote verontwaardiging geleid bij westerse mensenrechtenorganisaties en politici. Die noemen het een terugkeer naar het Sovjettijdperk, toen homoseksualiteit een misdrijf was.

Tot vijf jaar celstraf

De celstraf voor het ‘verspreiden van propaganda met betrekking tot homoseksualiteit’ kan oplopen tot vijf jaar. De schrijvers van de wet noemen als voorbeeld van de homopropaganda de film Brokeback Mountain.

Nu de wet de goedkeuring van het parlement heeft, wordt deze nogmaals voorgelegd aan de leden voor een tweede lezing, die vereist is. President Viktor Janoekovitsj heeft geweigerd te zeggen of hij de wet ondertekent als deze definitief wordt goedgekeurd.

‘Eerste gaypride Oekraïne afgelopen zomer afgelast

Omdat de ogen van de wereld door het EK waren gericht op Oekraïne durfden homo’s er voor het eerst een gaypride te organiseren. Programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul maakten een documentaire, en filmden hoe deze niet door kon gaan door dreigementen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.