Hoogoven ArcelorMittal bij Florange gaat dicht

De hoogoven nabij de Oost-Franse stad Florange zal definitief sluiten. Dat maakte de directie van eigenaar ArcelorMittal gisteren bekend tijdens een overleg met de plaatselijke vakbonden.

Als motief werd de kwakkelende Europese staalmarkt aangevoerd. Deze heeft veel last van de problemen in de Europese auto-industrie. De hoogoven stond al 14 maanden op non-actief. In 2009 sloot ArcelorMittal reeds een hoogoven in het naburige stadje Gandrange. Dit overigens na de belofte van toenmalig president Nicolas Sarkozy dat de hoogoven zou blijven draaien.

De sluiting in Florange komt niet als een verassing, maar is desalniettemin pijnlijk voor François Hollande, de huidige socialistische president. Het getouwtrek rond de twee hoogovens groeide afgelopen jaren uit tot symbool van de de-industrialiseringgolf waarmee Frankrijk te kampen heeft. Hollande benoemde in mei een speciale minister van Reïndustrialisering, Arnaud Montebourg. Sinds zijn aantreden sloot de ene na de andere fabriek de poorten. In juli kondigde autobouwer PSA Peugeot Citroën de sluiting aan van een fabriek in de Parijse voorstad Aulnay-sous-Bois.

Ook regent het al maanden ontslagrondes. 900 banen weg bij de Pharmaciegigant Sanofi; 550 bij de raffinaderij Petroplus; 560 bij telecomgigant Bouygues. „Ik word overspoeld”, erkende de minister zondag in een interview met Le Journal du Dimanche.

Florange is tevens de plaats waar Hollande – tijdens de verkiezingscampagne eerder dit jaar – een wet beloofde die het bedrijven verbiedt een levensvatbare fabriek zomaar af te stoten. De nog in te dienen wet, waarvan de tekst dit weekend uitlekte, verplicht de eigenaar zijn fabriek eerst in de verkoop te zetten. Verwacht wordt dat de wet over drie maanden van kracht zal zijn.

Afgelopen week nog werd op het allerhoogste niveau onderhandeld over de sluiting van de hoogoven. Zo werd de eigenaar van ArcelorMittal, de Indische miljardair Lakshmi Mittal, donderdag ontvangen op het Elysée. Mittal heeft de Franse regering 60 dagen gegeven om een overnamekandidaat te vinden. De kans dat dat lukt is klein denken, analisten. Een eventuele herstart vereist honderden miljoenen aan nieuwe investeringen, geld dat geen overnamekandidaat in de huidige context kan opbrengen. Montebourg heeft gezegd dat de hoogoven in geen geval genationaliseerd wordt. Met de sluiting zijn 629 banen gemoeid.