Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Gouden Griffel voor Bibi Dumon Tak

Schrijfster Bibi Dumon Tak heeft voor haar boek Winterdieren de Gouden Griffel 2012 gewonnen. Ze kreeg de prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar zojuist tijdens het Kinderboekenbal in Amsterdam.

Winterdieren is een reeks portretten van dieren die in de poolstreken wonen: van ijsbeer tot sneeuwuil, van keizerspinguïn tot krill. De Griffeljury prijst haar ‘voortreffelijke stijl: nonchalant maar raak, opgewekt, liefdevol,’ en noemde het boek een ‘parel binnen de non-fictie’. Dumon Tak portretteert de pooldieren met een aanstekelijk enthousiasme, in een voor informatieve boeken ongewoon bloemrijke stijl. ‘Man o man, wat een beest is dit. Haveloos en hoogpolig vanbuiten, zorgzaam en oeroud van binnen,’ schrijft ze over de muskusos, die ze ‘een verwaaid dennenbos op poten’ noemt.

De bekroning van Winterdieren wordt gezien als een verrassing: vooraf werden de boeken van Harm de Jonge, Edward van de Vendel en Sjoerd Kuyper gezien als grootste kanshebbers. Toch waren de recensies onverdeeld positief. ‘Dumon Tak is een onderhoudend vertelster, ze maakt portretjes die nooit te lang en steeds een beetje anders van opzet zijn. Daardoor is dit non-fictieboek geen feitenbombardement,’ schreef NRC-recensent Marieke van Twillert.

Vier keer eerder won Bibi Dumon Tak voor haar werk een Zilveren Griffel en haar betekenis voor de non-fictie voor kinderen is groot. Ze heeft zich nooit bekommerd om het wat schoolse en stoffige karakter van het genre – Dumon Tak schrijft non-fictie alsof het literatuur is. Sinds haar debuut Het koeienboek (2002) heeft ze steeds literaire middelen ingezet om haar onderwerpen – vaak dieren – tot leven te brengen: speelse vergelijkingen, een vleugje verbeelding, een directe toon. Zonder dieren sprekend op te voeren, weet ze hen een stem te geven: door invoelend en inventief te zijn.

Naast non-fictie voor kinderen, schreef Dumon Tak inmiddels twee kinderboeken, een jeugdboek en een non-fictieboek voor volwassenen. Momenteel werkt ze aan haar eerste roman voor volwassenen.