Assurantiebelasting gaat omhoog, maar hoge premies zijn te ontwijken

Gisteren maakten VDD en PvdA bekend dat de assurantiebelasting van 9,7 naar 21 procent wordt verhoogd. Dit zou kunnen betekenen dat huishoudens honderd euro extra kwijt zijn aan hun verzekering. Maar wie goed oplet, kan een hoge premie omzeilen.

Volgens de verzekeringswebsite Independer zijn hoge verzekeringskosten te ontlopen op het moment dat consumenten in december hun maandbetaling omzetten in een jaarbetaling. Op het nippertje wordt zo de belastingverhoging ontzien. Het hoge tarief van 21 procent gaat namelijk pas op 1 januari 2013 in. Lastig is wel dat het volgens de Consumentenbond vaak niet mogelijk is om de betaling op een zelfgekozen moment aan te passen, aldus NOS.

“Nederlanders zijn oververzekerd”

Maar besparen op hoge premies kan volgens de bond ook op andere manieren. Consumenten doen er goed aan om na te gaan of ze niet oververzekerd zijn. Volgens een woordvoerder van de Consumentenbond zijn veel Nederlandse huishoudens namelijk belast met premies voor verzekeringen waar ze absoluut zonder kunnen. Dat meldt Nu.nl vanmiddag. De woordvoerder van de bond laat weten:

“Wij hebben de indruk dat Nederland een zwaar oververzekerd land is. Er is dus alle aanleiding om dat kritisch tegen het licht te houden. (…) Een duur verzekerd gezin kan soms wel 800 euro per jaar besparen.”

Nederlanders zijn vaak dubbelop verzekerd, meent de Consumentenbond. Ook kan het voorkomen dat ze verzekeringen hebben afgesloten voor situaties die niet op hen van toepassing zijn. Enkele verzekeringen, waaronder de ziektekostenverzekering, zijn verplicht, maar daarop is de verhoogde assurantiebelasting niet van toepassing.

    • Jeannine Julen