Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Wilders heeft ‘nog steeds’ geen visum en stelt trip naar Australië uit

Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Geert Wilders heeft zijn voor deze maand geplande trip naar Australië uitgesteld tot februari volgend jaar. De reden is dat hij nog altijd geen visum heeft gekregen voor een bezoek aan het land, zo liet de PVV-leider Wilders vanochtend weten.

Wilders wacht naar eigen zeggen al meer dan een maand op een reactie op zijn verzoek voor een visum. Hij stelt zijn bezoek nu uit tot het krokusreces zodat hij tijd heeft om een eventuele weigering aan te vechten.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Nog geen visum Australie. Wacht al meer dan 1 maand. Reis uitgesteld tot febr 2013. Dan heb ik of visum of tijd om weigering aan te vechten

De anti-islamitische groep die Wilders heeft uitgenodigd, de Q Society, stelde eerder dat de Australische regering het proces expres vertraagt omdat de regering niet zou willen dat Wilders naar het land komt. De Australische minister van immigratie Chris Bowen zei dat het niet ongebruikelijk is dat het afhandelen van een visumaanvraag “in complexe gevallen” enkele weken duurt.

Het is niet de eerste keer dat een mogelijk bezoek van Wilders tot ophef in Australië leidt. Vorig jaar gaf de liberale senator Cory Bernardi toe dat hij Wilders had aangeboden ontmoetingen in Australië te organiseren, later distantieerde hij zich van het voorgestelde bezoek.

Geert Wilders mocht in het voorjaar van 2009 Engeland niet in omdat de openbare veiligheid in het geding zou komen. Later dat jaar oordeelde een Brits hof dat de weigering niet terecht was.