Verhoging btw-tarief gaat vandaag in

De btw op luxe goederen, zoals tv-toestellen, ijskasten en boten gaat omhoog van 19 naar 21 procent. Foto ANP / Lex van Lieshout

Vandaag is het zover: in navolging van veel EU-lidstaten stijgt ook in Nederland het algemene btw-tarief stijgt van 19 naar 21 procent. De meeste levensmiddelen worden niet duurder, maar bijvoorbeeld gas en elektra wel. Ook alcoholische dranken vallen onder het nieuwe tarief.

De verhoging van de btw, die onderdeel is van het Lenteakkoord, moet de schatkist jaarlijks ruim vier miljard euro opleveren. Daar blijft het onveranderde lage btw-tarief van 6 procent gelden.

Verhoging tijdelijk?

Volgens het kabinet is de btw-verhoging tijdelijk, en alleen doorgevoerd omdat dat de eenvoudigste manier is om het begrotingstekort snel terug te dringen. De vorige keer dat de btw werd verhoogd, was in 2001. Toen steeg het hoge btw-tarief van 17,5 procent naar 19 procent.

Door de stijging van het tarief moet voor bijvoorbeeld een camera die zondag nog honderd euro kostte nu 101,70 euro worden betaald. Bier en wijn worden dus ook duurder.

Het kan altijd hoger

Nederland is niet het enige EU-land dat dit jaar een btw-verhoging doorvoerde. Onder meer Spanje ging Nederland al voor. Dat verhoogde zijn btw op 1 september van 18 naar 21 procent.

Een btw-tarief van 21 procent is in de EU niet uitzonderlijk. De meerderheid van de andere lidstaten houdt er een btw-tarief van minimaal 21 procent op na. Hongarije spant de kroon, met een tarief van 27 procent. Luxemburg rekent met vijftien procent de minste btw.