Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Ook vandaag weer zware gevechten in Aleppo, Syrië

De ravage in de straten van Aleppo. Foto Reuters / Shaam News Network

In de Syrische stad Aleppo is vandaag opnieuw zwaar strijd geleverd. Dat stellen activisten tegen persbureau AP. Ten minste twaalf mensen zijn om het leven gekomen. Sinds zaterdag zijn in de eeuwenoude soek van Aleppo meer dan vijfhonderd winkels in vlammen opgegaan.

De soek van Aleppo, die op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties staat, is afgelopen weekeinde zwaar getroffen door brand. Drie markten, Niswan, Darb en Istanbul, brandden volgens Rami Martini van de Kamer van Toerisme in Aleppo volledig af.

Martini geeft de schuld voor de branden aan strijders van de oppositie. Volgens hem ‘haten zij geschiedenis’. In totaal is er in de periode 1993 tot 2010 zo’n 233 miljoen euro uitgegeven aan de renovatie van de soek, aldus Martini. Volgens hem is de schade niet in geld uit te drukken. Hij verklaarde te hopen dat de schade die is aangericht in de toekomst kan worden hersteld.

‘Vandaag 95 doden in Syrië’

Volgens activist Mohammed Saeed zijn de twaalf mensen om het leven gekomen toen Syrische militairen een moskee onder vuur namen. Op videobeelden is te zien hoe gewonden worden afgevoerd. Andere beelden tonen de groene tapijten van de Osman bin Madoun-moskee vol zitten met bloedvlekken.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten stelt dat er vandaag veertig mensen gewond zijn geraakt of om het leven zijn gekomen in Aleppo. Volgens de Lokale Coördinatiecomités zijn er vandaag in heel Syrië 95 doden gevallen.