Onderzoek Haren duurt zeker half jaar - commissie-Cohen op bezoek

Job Cohen staat de pers te woord op bezoek in Haren. Foto ANP / Koen van Weel

Het rapport van de commissie die onderzoek doet naar de Project X-rellen in het Groningse Haren zal op zijn vroegst over een halfjaar af zijn. Dat denkt de voorzitter van de commissie, voormalig PvdA-leider Job Cohen, die vandaag de gemeente bezocht.

Cohen bezocht Haren vandaag samen met de andere leden van de commissie, meldt persbureau Novum. De oud-burgemeester van Amsterdam werd vanochtend ontvangen door burgemeester Rob Bats. Hij voerde onder meer overleg met de fractievoorzitters van de politieke partijen en de lokale driehoek.

Anderhalve week geleden braken er in Haren rellen uit, nadat een meisje een evenement op Facebook had aangemaakt om haar zestiende verjaardag te vieren. Zij had de uitnodiging openbaar gemaakt, in plaats die alleen voor vrienden zichtbaar te laten zijn. Het feest werd al snel gebombardeerd tot Project X, naar een Amerikaanse film waarin een verjaardagsfeestje enorm uit de hand loopt.

Uiteindelijk kwamen duizenden mensen naar Haren en braken rellen uit. Tientallen mensen raakten gewond en de relschoppers richtten voor miljoen euro’s schade aan.

Commissie-Cohen voor het eerst in Haren: