Proces rond hoger beroep Pussy Riot verdaagd tot volgende week

Omdat een van de dames van Pussy Riot overhoop ligt met haar advocaat heeft de rechter de zaak rond het hoger beroep van de punkrockers geschorst. Omdat Jekaterina Samoetsevitsj nu geen verdediging meer heeft besloot de rechtbank dat het proces vanochtend geen doorgang kon vinden.

Protest tegen de veroordeling bij de Russische ambassade in Praag. Foto Reuters / David W Cerny

Omdat een van de dames van Pussy Riot overhoop ligt met haar advocaten heeft de rechter de zaak rond het hoger beroep van de punkrockers geschorst. Omdat Jekaterina Samoetsevitsj nu geen verdediging meer heeft besloot de rechtbank dat het proces vanochtend geen doorgang kon vinden.

De rechter in Moskou zou zich vanochtend om negen uur buigen over het lot van drie leden van Pussy Riot. Premier Dmitri Medvedev en de Russische Orthodoxe Kerk vinden dat de punkrockers genoeg straf hebben gehad.

Samoetsevitsj verzocht de rechtbank vanochtend om de hoorzitting rondom het hoger beroep uit te stellen tot 10 oktober. Met deze datum ging de rechtbank akkoord.

Medvedev: langer vastzetten is contraproductief

De kerk - een machtige speler in de veroordeling - vindt dat de bandleden, die reeds vijf maanden vastzitten en in augustus werden veroordeeld, berouw moeten tonen. Samoetsevitsj, Nadezhda Tolokonnikova en Maria Alyokhina gaven op 21 februari een ‘spontaan’ concert in de Christus Verlosserskathedraal in Moskou om te protesteren tegen de hechte band tussen de Russisch Orthodoxe kerk en het autoritaire regime in hun land. Ze riepen de maagd Maria op Poetin te verdrijven, scholden op de FSB en op seksistische mannen.

Medvedev liet eerder al weten dat het langer vasthouden van de bandleden “contraproductief” zou zijn. De uitlatingen van beide partijen duidt op een ogenschijnlijke behoefte de hele zaak af te sluiten. De internationale gemeenschap reageerde sterk afkeurend op de veroordeling, maar menig Rus zou de band maar respectloze aandachttrekkers vinden.

Volgens AP is het echter onduidelijk of de bandleden wel van zins zijn de kerk een verontschuldiging aan te bieden en hangt ook boven de flexibiliteit van de rechtbank een groot vraagteken.