Ikea shopt vrouwen weg uit catalogus voor Saoedi-Arabië

Dat ze in Saoedi-Arabië niet zo happig zijn op de publieke tentoonspreiding van vrouwen was al bekend. Maar dat westerse fabrikanten daaraan meedoen, stemt maar weinigen blij. Meubelfabrikant Ikea kreeg vandaag felle kritiek toen bekend werd dat het bedrijf vrouwen wegshopt uit de Saoedische catalogus.

De meubelfabrikant probeerde zo tegemoet te komen aan de strenge regels die gelden voor vrouwen in het Arabische land. De foto’s zijn in veel gevallen identiek aan het origineel, alleen ontbreken de gefotografeerde vrouwen. Toen de Zweedse versie van dagblad Metro dit aan het licht bracht, kwam er vanuit de hele wereld een golf van kritiek. De onthulling heeft in Zweden vragen opgeroepen over de toewijding van de meubelgigant aan het wegnemen van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Het verschil:

De Zweedse variant van de Ikea-catalogus. Screenshot van Ikea.De Zweedse variant van de Ikea-catalogus. Screenshot van Ikea.

De Saoedische variant van de Ikea-catalogus. Screenshot van Ikea. De Saoedische variant van de Ikea-catalogus. Screenshot van Ikea.

Ondanks alle kritiek op de meubelfabrikant reageerde de Zweedse minister van Handel, Ewa Bjorling, tamelijk mild in de richting van Ikea. Bjorling zei dat het onmogelijk is vrouwen te verwijderen uit de samenleving. De foto’s zijn volgens haar “een nieuw spijtig voorbeeld van welke lange weg Saoedi-Arabië nog moet afleggen voor de gelijkberechtiging van mannen en vrouwen”, bericht BNR.

Spijt

Ikea heeft inmiddels al spijt betuigt voor de actie. In een verklaring zei de meubelfabrikant de beslissing te betreuren, meldt Novum. Ikea:

“We hadden actie moeten ondernemen en ons moeten realiseren dat het uitsluiten van vrouwen in de Saudische versie van de Ikea-gids in strijd is met de waarden van de Ikea-groep.”