Historicus Hobsbawm overleden - ‘een van invloedrijkste Britse intellectuelen’

Foto Roland Schlager / EPA via ANP

De Britse historicus Eric Hobsbawm is vandaag in een Londens ziekenhuis aan longontsteking overleden. Dat heeft zijn dochter bekendgemaakt. Hobsbawm, een van de invloedrijkste en meest gelezen Britse intellectuelen, was 95 jaar.

Hobsbawm, een historicus uit de marxistische school, schreef meer dan twintig boeken. In 1962 publiceerde hij het eerste van drie delen over de ‘lange negentiende eeuw’, The Age of Revolution. Dit deel werd gevolgd door The Age of Capital (1975) en The Age of Empire (1987). In 1994 vervolgde hij zijn verhaal in de ‘korte twintigste eeuw’ met The Age of Extremes.

Hobsbawm kwam in 1917 in Alexandrië ter wereld als telg in een Engels-joods gezin. Zijn linkse opvattingen vormde Hobsbawm toen hij in de jaren dertig in Duitsland schoolging. In 1936 sloot hij zich in Engeland aan bij de Communistische Partij. Hoewel hij het geloof in de Sovjet-Unie verloor bleef hij tot 1989 lid.

‘Hobsbawm kon gemier kleine mens aanschouwen en analyseren’

Leven en werk van Hobsbawm zijn in veel opzichten de moeite waard, schreef onze redacteur Hubert Smeets in 2002 in NRC Handelsblad:

Hobsbawm is een historicus met een bijna ongebreideld brede belangstelling, een intense liefde voor de naar verhouding heldere negentiende eeuw, een aan ijdelheid grenzend zelfbewustzijn en een onder historici superieure stijl. Met andere woorden: Hobsbawn pleegt zich per helikopter te bewegen, van waaruit hij het gemier van de kleine mens kan aanschouwen en analyseren.

Hobsbawm werd benoemd tot universitair docent aan Birkbeck College in Londen. Hij bleef zijn hele leven verbonden aan de faculteit en uiteindelijk benoemd tot voorzitter. In 1998 werd hij opgenomen in de orde van de Companions of Honor, een zeldzame eer voor een historicus. Hij schaarde zich hiermee in de gelederen van verlichte geesten als Stephen Hawking, Doris Lessing en Sir Ian McKellan. De orde bestaat nooit uit meer dan 65 leden.

Zijn bij leven laatst verschenen boek, How to Change the World, werd vorig jaar gepubliceerd. Volgend jaar zal posthuum nog een werk verschijnen.

http://www.youtube.com/watch?v=oe-puSGYxRA

    • Pim van den Dool