Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Wessels neemt weer controlerend belang in VolkerWessels

De Twentse ondernemer Dik Wessels (links) neemt weer een meerderheidsbelang in bouwbedrijf VolkerWessels, zo maakte hij vanavond bekend op een persconferentie. Foto Hollandse Hoogte / Eric Brinkhorst

De Twentse familie Wessels heeft weer een controlerend belang in bouwbedrijf VolkerWessels genomen. In 2007 verkocht de familie nog een groot deel van haar aandelen.

Op een persconferentie werd vanavond bekendgemaakt dat de familie via investeringsmaatschappij Reggeborgh haar belang uitbreidt van 42,5 naar 60 procent. Het aandelenpakket wordt overgenomen van investeringsmaatschappij CVC. Economieredacteur Eppo König was aanwezig bij de persconferentie.

“Het was duidelijk dat CVC graag van de aandelen af wilde en dat dit de kans was voor de nieuwe generatie van de familie om betrokken te raken bij het bedrijf. Dik Wessels kijkt met de uitbreiding vooral naar de lange termijn, zo zei hij. Het is nu natuurlijk geen gemakkelijke tijd om een bouwbedrijf over te nemen, en dat erkende Wessels ook. De transactie is met eigen geld gefinancierd, hoewel er geen bedragen zijn genoemd.“

Dik Wessels, die het bedrijf overnam van zijn vader en in de jaren negentig van de vorige eeuw naar de beurs bracht, haalde het bedrijf in 2003 voor 600 miljoen euro van de beurs. In 2007 verkocht de familie 47,5 procent van haar aandelen, waaronder 42,5 aan CVC. De investeringsmaatschappij zegde toen toe om minimaal vijf jaar aandeelhouder van het bouwbedrijf te blijven.

Dik Wessels is en blijft lid van de Raad van Commissarissen en de familie neemt geen plek in de directie. Onlangs verhuisde bestuursvoorzitter Gerard van de Aast naar Imtech. Een opvolger is nog niet bekend.

VolkerWessels heeft 16.000 medewerkers in 120 werkmaatschappijen, verdeeld over vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Wegens de slechtdraaiende economie en de huizenmarkt schrapte het bedrijf deze zomer 300 van de circa 12.000 banen in Nederland.

De transactie is nog in afwachting van goedkeuring van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.