Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘VVD en PvdA schrappen forenzentaks’

Foto Hollandse Hoogte / Bert Spiertz

De forenzentaks komt er mogelijk toch niet. De VVD en de PvdA hebben een plan bedacht om het omstreden wetsvoorstel, dat woon-werkverkeer per trein en auto belast, niet in te voeren.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van ingewijden. De twee partijen zouden de 1,3 miljard euro die ze met de taks wilden opstrijken voor een deel halen uit het vitaliteitspakket dat ouderen aan het werk moet krijgen.

In het begrotingsakkoord van 2013 spraken VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie af om voortaan de reiskostenvergoedingen te gaan belasten. Dat zou volgend jaar 1,3 miljard euro opleveren. De vijf partijen namen daar echter al snel weer afstand van. VVD en CDA wilden er in hun verkiezingsprogramma weer van af. GroenLinks wilde de onbelaste vergoeding alleen afschaffen voor automobilisten, de ChristenUnie wilde de taks halveren. D66 wilde ov-reizigers compenseren.

Eerder deze maand vroegen de vakbonden en het bedrijfsleven ook al aan het parlement een streep te zetten door de taks. Ook de Raad van State uitte eerder al zware kritiek op de forenzentaks.

De kwestie van de forenzentaks komt dinsdag aan de orde tijdens de financiële beschouwingen, schrijft Novum. Dan wordt ook mogelijk het alternatieve plan van de PvdA en VVD gepresenteerd.