Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Ooit waren de markten van Aleppo een toeristenattractie

Een toeristenfoto van de overdekte markt in Aleppo - ruim voor de brand en de gevechten. Foto FlickR / James Gordon

Ooit vormden ze volgens Lonely Planet de topattractie van Aleppo, Syrië: de middeleeuwse soeks in de oude stad. De overdekte markten waren volgens de reisgids wellicht de meest authentieke in het Midden-Oosten. De tip van Lonely Planet voor de reiziger in Syrië:

“Haggle beside the locals in Aleppo’s souq, arguably the most vibrant and authentic in the whole Middle East.”

Lonely Planet adviseert de reiziger allang niet meer om naar Aleppo af te reizen. Integendeel. En of de soeks na de burgeroorlog ooit nog in de top picks for Aleppo komen te staan is de vraag. Er is de afgelopen veel gevochten bij de soeks, maar volgens persbureau AP is de brand van gisteren de grootste klap voor het historische centrum van Aleppo, waarvan een deel het label UNESCO Werelderfgoed opgeplakt heeft gekregen.

“Een sprookjesstad,” schreven Robbert en Henriette in 2009 op reizigerswebsite Waarbenjij.nu, “met één van de mooiste souks van het Midden-Oosten.” Andere Nederlandse reizigers zijn het daarmee eens. Ene Annabel in 2007:

“De souk van Aleppo fantastisch is, een bijna organisch geheel waar je thee krijgt als je wat wilt gaan kopen, moet onderhandelen en dan echt alles wat je maar wil kan kopen. Ik heb 300 gram zouten zonnepitten voor 20 eurocent gekocht. Een sjaal met hele mooie kleuren. En de kruiden staan er in fleurige pyramides opgestapeld. Heel erg leuk!!!!”

En Jose,eveneens in 2007:

“Hier kan je ronddolen, dwalen door eeuwenoude straatjes die overdekte winkeltjes bevatten, vaak superklein. Kleurrijk, geurrijk. Veel met kruiden, noten, maar ook stoffen, arabische kleren, goud of huishoudelijke artikelen. Jan, je zou je hartje op kunnen halen.”

Vele toeristen die de toeristische trekpleister de afgelopen jaren hebben bezocht hebben hun vakantiefilmpjes op YouTube geplaatst…

…gisteren waren het echter deze beelden van de eeuwenoude winkeltjes die de wereld overgingen.

http://www.youtube.com/watch?v=xHcoqFT_D20