Dodental militairen VS in Afghanistan bereikt tweeduizend

Amerikaanse militairen bedekken het lichaam van een gesneuvelde collega met een Amerikaanse vlag (juli 2010). Foto AP / Brennan Linsley

Bij een aanval is gisteren een Amerikaanse militair in Afghanistan omgekomen, waarmee het aantal omgekomen Amerikaanse militairen in Afghanistan uitkomt op tweeduizend. Dat blijkt uit tellingen die het Amerikaanse leger en persbureau AP bijhouden sinds de Verenigde Staten Afghanistan in 2001 binnenvielen.

Het slachtoffer is vermoedelijk omgebracht bij een aanval van binnenuit door een overgelopen Afghaanse militair. Een Amerikaanse gezagshebber liet weten dat het om een Amerikaan gaat. Hij sprak op voorwaarde dat zijn naam niet wordt genoemd omdat de nationaliteit van het slachtoffer nog niet officieel bekend is gemaakt.

Uit cijfers van de onafhankelijke website iCasualties zouden er in totaal 3.191 buitenlandse militairen gesneuveld bij het conflict. Het aantal burgerdoden in Afghanistan is veel lastiger te tellen, aldus AP. Uit cijfers die de Verenigde Naties sinds 2007 bijhoudt zou het dodental - tot en met augustus dit jaar - op 13.431 liggen. Sinds de Amerikaanse invasie in 2001 zijn er naar schatting meer dan twintigduizend Afghanen om het leven gekomen.