Wat is ‘onzichtbaar’? Meer dan je denkt… bijna alles eigenlijk

Screenshot uit de animatie die TEDEducation maakte bij de klassiek TED-voordracht van John LLoyd. Foto screenshot YouTube / TEDEducation

Wat is onzichtbaar? Bijna alles, stelt schrijver en tv-producer John Lloyd in een animatievideo die is gebaseerd op zijn TED-voordracht uit 2009: zwaartekracht, gedachten, elektriciteit, tijd, atomen, het menselijk genoom. Zijn conclusie: het is onwaarschijnlijk hoe weinig wij weten.

Het klinkt misschien allemaal wat theoretisch. Maar de animatie van TEDEducation zet alles juist erg beeldend op een rij. Het maakt dat je Lloyds relativering extra goed op je in kan laten werken en dat je werkelijk beseft dat je de wereld, de natuur en het leven nooit echt zult kunnen begrijpen.

Twee vragen doen er volgens Lloyd slechts toe in het leven. Waarom zijn we hier? En wat gaan we daarmee doen terwijl we hier zijn?

Wie op zoek is naar harde antwoorden hoeft niet eens te beginnen aan de onderstaande animatie. Maar voor wie wil begrijpen hoe weinig wij weten, hoe weinig harde antwoorden er juist zijn, is het filmpje een absolute must.