Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Steeds minder medicijnen op voorraad bij apotheken

Apothekers hebben steeds meer moeite medicijnen te leveren. Foto ANP / Lex van Lieshout

Apotheken hebben steeds meer problemen om patiënten van medicijnen te voorzien. Het aantal klachten hierover groeit. Volgens de branche zijn de prijzen van geneesmiddelen zo laag geworden dat het niet meer rendabel is voor groothandels om deze te leveren.

De prijs van medicijnen wordt voor een groot deel afgesproken tussen zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie, maar zij veronachtzamen volgens critici ten onrechte de kosten van distributie.

‘Het water staat de groothandel aan de lippen

Mediq, de grootste distributeur van medische middelen, overweegt te stoppen met de bevoorrading van apotheken. De onderneming zegt op de helft van haar assortiment verlies te lijden. Bestuursvoorzitter Marc van Gelder zegt vandaag in NRC Handelsblad:

“Wij vinden het onze morele plicht om alle medicijnen te leveren, maar het water staat onze groothandel aan de lippen. We zijn nu in gesprek over hogere vergoedingen, maar in het uiterste geval zullen wij ook niet meer bevoorraden. Dit wordt een fundamenteel probleem in de medicijnvoorziening in Nederland.”

Brocacef, de nummer twee onder de medicijnengroothandels, maakte eerder bekend per 1 november de distributie van duizend geneesmiddelen te staken omdat levering “bedrijfseconomisch niet meer verantwoord” is.

‘Apothekers hebben 200.000 maal per week problemen met medicijnlevring’

De brancheorganisatie van apothekers spreekt van een “ernstig gegeven”. Een woordvoerder spreekt van “uitwassen” bij de vrije prijsvorming van medicijnen. Omdat apothekers een zorgplicht hebben, kunnen niet zomaar hogere prijzen worden afgedwongen bij verzekeraars. Een woordvoerder zegt:

“Het gevolg is dat veel chronische patiënten continu worden geconfronteerd met weer andere geneesmiddelen, in andere pakjes met andere doseringen. Dat leidt ook tot onbegrip en discussie aan de balie.”

Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen hebben apothekers inmiddels 200.000 maal per week problemen om medicijnen te leveren, ruwweg vijf procent van alle transacties. Van Gelder van Mediq:

“Wij hebben in Nederland de goedkoopste medicijnen van Europa. Een doosje maagzuurremmers kost 54 cent, een doosje cholesterolverlagers kost 25 cent. Bij een winstmarge van 10 procent krijgen wij een paar cent. Daar kunnen we het niet van doen.”