Middeleeuwse soeks Aleppo in as gelegd bij aanhoudende gevechten

TOPSHOTS A picture taken on September 28, 2012 shows damaged buildings and streets in the northern city of Aleppo following months of clashes and battles between Syrian rebels and government forces. AFP PHOTO/MIGUEL MEDINA
TOPSHOTS A picture taken on September 28, 2012 shows damaged buildings and streets in the northern city of Aleppo following months of clashes and battles between Syrian rebels and government forces. AFP PHOTO/MIGUEL MEDINA Een in de as gelegde straat in Aleppo in het noorden van Syrië. Foto AFP / Miguel Medina

Door de aanhoudende gevechten tussen rebellen en regeringstroepen in Aleppo is een grote brand uitgebroken in de middeleeuwse soeks in de oude stad. De overdekte markten in de antieke stad, die tot de meest uitgestreke van het Midden-Oosten behoren, waren ooit een toeristische trekpleister.

De brand legde afgelopen nacht het grootste deel van de winkeltjes in de as, schatte de plaatselijke activist Ahmad al-Halabi, meldt persbureau AP. De antieke stad van Aleppo is UNESCO Werelderfgoed.

In de Noord-Syrische metropool, de grootste en economisch belangrijkste stad van het land, wordt hevig gevochten. De rebellen zijn donderdag een offensief begonnen om de troepen van president Bashar Assad uit Aleppo, ‘commerciële hoofdstad’ van Syrië, te verdrijven.

De zwaarste gevechten speelden zich gisteren af in een Koerdische wijk van Aleppo, zei een activist ter plaatse toen tegen persbureau AP.

De grootste rebellengroepering die in Aleppo actief is, de Tawhid Brigade, zei gisteren op haar Facebookpagina dat haar strijders de wijk Sheikh Maksoud zijn binnengevallen om er te vechten tegen gewapende Koerden die loyaal zijn aan het regime van Bashar Assad.

Al-Jazeera-verslag van de slag om Aleppo: