Jongeren uit voorzorg weggestuurd uit Arnhem

Enkele tientallen jongeren weggestuurd en negen aanhoudingen. Dat was gisteravond de oogst van de massale inzet van politie in en rond Arnhem.

Burgemeester Krikke (VVD) had daartoe besloten nadat op Facebook een oproep was gedaan voor een ProjectX-feest in de wijk Klarendal. Een soortgelijke oproep leidde een week geleden in Haren tot ernstige ongeregeldheden.

Zo’n 1.500 mensen hadden gemeld naar Arnhem te zullen komen. ’s Avonds bleef het rustig. „Beter voorkomen dan genezen”, zei Krikke halverwege de avond. Op grond van een noodbevel kon de politie mensen wegsturen waarvan vermoed werd dat ze de openbare orde zouden verstoren. Agenten hielden het publiek in de gaten op de NS-stations, in het stadscentrum en in auto’s op de toegangswegen. Op identiteitsbewijzen werd streng gecontroleerd. Jongeren kregen de vraag wat zij van plan waren. Eén man werd aangehouden omdat hij via social media had opgeroepen in Arnhem auto’s in brand te steken.

Jongeren in gele hesjes deelden flyers uit, waarin de gemeente uitlegde waarom de maatregelen waren genomen. Horecagelegenheden in Klarendal was gevraagd terrasstoelen binnen te zetten. De mobiele eenheid werd achter de hand gehouden. Het noodbevel in Arnhem gold van vrijdagmiddag twee uur tot zaterdagmorgen acht uur.

Facebookfeest: Z&Z, pagina 19