Gevaarlijk vak, dat topmanschap in Nederland

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

Amsterdam 26-5-2011 Marie Cristine Lombard van TNT Express opent de NYSE Euronext Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 26-5-2011 Marie Cristine Lombard van TNT Express opent de NYSE Euronext Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Bestuursvoorzitters van grote beursgenoteerde ondernemingen wereldwijd zijn net voetbaltrainers. Bij tegenvallende resultaten, zwaait het publiek met witte zakdoekjes en wordt hij of zij zonder pardon afgezet. Risico van het vak, dat wordt gecompenseerd door een prettige beloning en bij de uitgang vaak een verzachtende gouden handdruk.

In Nederland blijken topmannen (m/v) alleen een aanzienlijk groter risico te lopen bij het aanvaarden van de hoogste functie. Advieskantoor Booz & Company bracht het verloop van CEO’s in kaart en concludeerde dat de duiventil aan het Damrak het wijdst open staat. Liefst 41 procent van de bestuursvoorzitters die sinds 2000 vertrokken deden dat „wegens slechte prestaties en/of onenigheid”. Wereldwijd ligt dat ontslagpercentage op 28 procent. Sowieso is de omloopsnelheid van Nederlandse topmannen hoger: 20 procent, tegen 13 procent elders in de wereld. Het onderzoek van Booz loopt tot en met 2011, maar de trend zet zich onverminderd voort. In de eerste acht maanden van dit jaar werden er al drie bestuursvoorzitters weggestuurd: Harry Koorstra (PostNL), Tony Mace (SBM Offshore) en Hans Pars (Wereldhave). De printer van Booz had de CEO Succession Study nog niet uitgespuugd, of het volgende vertrek diende zich deze week aan: Marie-Christine Lombard van TNT Express.

Onderzoeker Kees Cools van Booz – en hoogleraar corporate finance – ziet een evident lichtpuntje in de veel grotere ontslagkans voor bedrijfsleiders in Nederland: kennelijk werkt de corporate governance hier goed. „Het is goed dat commissarissen er niet voor terugdeinzen om in te grijpen.” 

Philip de Witt Wijnen