Geen gemeente wil de wietpas – tien grote ‘coffeeshopgemeenten’ tegen

Foto NRC / Riel Zilvold

De burgemeesters van de tien grote ‘coffeeshopgemeenten’ buiten de zuidelijke provincies hebben geen van allen trek in de invoering van de wietpas. Dat blijkt uit een rondgang van NRC Handelsblad. De burgemeesters vrezen toenemende straathandel en overlast ten gevolge van de wietpas.

Demissionair minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) wil de pas op 1 januari 2013 landelijk invoeren.

De burgemeesters van de tien gemeenten zijn samen verantwoordelijk voor 391 van de 650 coffeeshops in heel Nederland - dus inclusief alle coffeeshops in de drie zuidelijke provincies waar de wietpas in mei al werd ingevoerd. Burgemeester Wolfsen van Utrecht zegt over de wietpas:

“Het is een medicijn voor een ziekte die wij niet hebben.”

Gisteren zei staatssecretaris Fred Teeven van Justitie dat de invoering van de wietpas “voorlopig gewoon doorgaat”. Een evaluatie van de pas staat gepland voor oktober, maar volgens Teeven is deze al een succes.

“De overlast is afgenomen en er zijn minder drugstoeristen.”

Dat is niet wat de burgemeesters, ook gisteren, in een brief aan het ministerie schreven. Zij merken dat de drugscriminaliteit op straat is toegenomen en raden af de wietpas landelijk in te voeren, schrijft NRC-verslaggever Enzo van Steenbergen.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft in een intern stuk geëist dat “de wietpas definitief niet ingevoerd wordt voordat lokale overheden daarmee hebben ingestemd”. Over dit stuk, dat is bedoeld voor de formateurs van het nieuwe kabinet, zullen de Nederlandse gemeenten op 12 oktober stemmen.

De veelbesproken wietpas is geen fysiek pasje, legt Steenbergen uit. Het staat voor een registratiesysteem voor de klanten van coffeeshops. Het moet in de provincies Limburg, Zeeland en Noord-Brabant drugstoeristen uit met name België en Duitsland te weren. Daarom mogen alleen Nederlanders zich inschrijven. In de praktijk blijkt dat veel Nederlandse klanten weigeren zich te laten registreren.

Lees het hele artikel over ‘Geen gemeente wil de wietpas’ in de digitale editie van NRC Handelsblad.

    • Niels Posthumus