Zoete rijst, een engelenspijs

Als je jarig bent mag je kiezen wat je eet. Als kind koos ik op mijn verjaardag altijd roomrijst. Die kwam op tafel in een fonkelende kristallen schaal, een heerlijke matglanzende roomwitte rijstebrij met glimmende eilandjes van oranje perziken uit blik. De rest van het gezin deelde mijn enthousiasme voor deze engelenspijs niet. Daardoor had ik de schaal nagenoeg voor mij alleen, maar moest ik ook weer een jaar wachten voor de volgende gelegenheid zich voordeed.

Als je elke dag zelf kan kiezen wat je eet, kun je elke dag een feestje vieren. Culinaire zelfbeschikking is een groot goed. Jammer alleen dat in de loop der jaren de ouderwetse dessertrijst in de schappen van de supermarkt is vervangen door snelkookrijst. In tien minuten klaar, maar veel minder lekker. Eigen import uit België of Frankrijk is een oplossing, maar waarom – zo suggereerde een lezer – gebruik je geen risottorijst? Een fijne tip, die inspireert tot een maken van een rijstpudding.

Laat 100 gram rijst met een halve liter melk, een half gespleten vanillestokje en drie kardemomzaden op een zeer laag vuur in ongeveer drie kwartier zeer zacht koken. Voor lijders aan overkookangst: breng alles aan de kook en zet dan de pan met deksel ruim een uur op 100 graden in de oven.

Vis de kardemomzaden en het vanillestokje uit de rijstebrij. Roer als de rijst nog heet is er 50 gram fijne suiker door. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Laat iets afkoelen. Week zes blaadjes gelatine vijf minuten in koud water. Knijp de gelatine uit en roer hem door de nog warme rijst. Blijf roeren tot de gelatine is opgelost.

Laat de rijstebrij verder afkoelen. Klop 2,5 dl slagroom stijf en meng die behoedzaam door de rijst. Zet het mengsel koel weg en houd in de gaten hoe de gelatine zijn werk doet. Giet het mengsel in de puddingvorm(pjes) wanneer het mengsel lobbig is en de rijstkorrels na doorroeren niet meer naar de bodem zakken. Dek af met huishoudfolie en laat de rijstpudding ten minste vier uur opstijven in de ijskast.

Maak ondertussen de abrikozensaus. Laat de inhoud van een blik abrikozen (met de siroop) en suiker naar smaak even opkoken. Pureer ze tot een gladde saus met de staafmixer, in de keukenmachine, in de blender of door een zeef. Laat de saus afkoelen en geef er nog een frisse toets aan met wat citroensap. Los de rijstpudding, houd de vorm daartoe heel even in heet water.

Wie opziet tegen het lossen kan kleine puddinkjes laten opstijven in glazen. Serveer de puddinkjes dan in het glas. Met een geut abrikozensaus en eventueel gegarneerd een takje munt ziet dat er appetijtelijk uit en alleszins verjaardagswaardig.

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/koken