Uitdager Merkel staat vast: oud-minister van Financiën Peer Steinbrück

Merkel en Steinbrück in 2009, toen laatstgenoemde nog minister van Financiën was.
Merkel en Steinbrück in 2009, toen laatstgenoemde nog minister van Financiën was. Foto EPA / Michael Reynolds

Het staat zo goed als vast dat Peer Steinbrück de tegenstander is van Angela Merkel bij de Duitse verkiezingen van volgend jaar. Steinbrück wordt maandag door zijn partij SPD naar voren geschoven als kandidaat-bondskanselier, melden Duitse media.

Bij Bild zeggen ze dat zeker te weten. Steinbrück, 65 jaar oud, was minister van Financiën onder Merkel tussen 2005 en 2009.

Bild baseert zich op bronnen binnen de partij. Voorzitter Sigmar Gabriel (die ook als kandidaat gezien werd) zou Steinbrück maandag officieel naar voren willen schuiven. Frank-Walter Steinmeier, namens de SPD minister van Buitenlandse Zaken tussen ’05 en ’09 en tegenwoordig fractievoorzitter, zou zich hebben teruggetrokken als kandidaat. Een woordvoerder van de partij wilde tegenover Reuters nog niets bevestigen.

De econoom Steinbrück staat te boek als een pragmatische liberaal. Tijdens de kredietcrisis die in 2008 ontstond was hij degene die een steunplan voor de Duitse banken uitschreef. Zijn partij verleende steeds steun aan de manier waarop Merkel de Europese schuldencrisis aanpakt, maar Steinbrück heeft zich al eens uitgesproken vóór euro-obligaties; iets waar Merkel fel tegen is.

In de peilingen staat de SPD op ongeveer 26 procent van de stemmen, tegenover 38 procent voor Merkel, die graag een derde termijn in gaat. De SPD zegt een coalitie voor ogen te zien met de Groenen - samen staat ze op zo’n 43 procent. Duitsland gaat in september 2013 naar de stembus.