Spanje vraagt EU veertig miljard euro aan noodsteun

De Spaanse staatssecretaris van Economische Zaken, Fernando Jimenez Latorre (links) en de vice-gouverneur van de Bank van Spanje, Fernando Restoy (rechts) arriveren bij de persconferentie over de resultaten van de bankenstresstest.
De Spaanse staatssecretaris van Economische Zaken, Fernando Jimenez Latorre (links) en de vice-gouverneur van de Bank van Spanje, Fernando Restoy (rechts) arriveren bij de persconferentie over de resultaten van de bankenstresstest. Foto AFP/ Pedro Armestre

Spanje gaat de EU om veertig miljard euro aan noodsteun vragen. Dat zei gouverneur Restoy van de Spaanse centrale bank vanavond in reactie op een stresstest onder de veertien grootste banken van Spanje. Uit de test blijkt dat de bankensector bijna zestig miljard euro nodig heeft om financieel gezond te blijven.

Het bedrag is lager dan Spanje in juni aan de EU had gevraagd. Europa heeft in totaal 100 miljard euro aan steun toegezegd. Spanje-correspondent van NRC Merijn de Waal verwacht dan ook niet dat het land het zal redden met dit bedrag en denkt ook niet dat de EU hiermee akkoord zal gaan.

“Het is de vraag of de EU denkt dat Spanje de rest van het geld zelfstandig op de kapitaalmarkt kan ophalen.”

Zeven banken kwamen niet door de test, maar de belangrijkste grote banken Santander, BBVA en CaixaBank, kwamen er wel goed door. De onvoldoendes vielen vooral onder de regionale spaarbanken (cajas). De vierde bank van het land, Bankia, die in mei van dit jaar grotendeels genationaliseerd werd, heeft volgens de test het meeste geld nodig: bijna 25 miljard euro.

Overzicht van de banken en het bedrag dat ze nodig hebben

— Bankia-BFA: €24,7 miljard
— Catalunyabank: €10,8 miljard
— NovaGalicia Banco: €7,2 miljard
— Banco de Valencia: €3,5 miljard
— Popular: €3,2 miljard
— BMN: €2,2 miljard
— Ibercaja-Caja3-Liberbank: €2,1 miljard

De test is uitgevoerd door het Amerikaanse onderzoeksbureau Oliver Wyman onder toezicht van het IMF, de ECB, de Europese Bankautoriteit en de Europese Commissie, samen met de Bank van Spanje en het Spaanse ministerie van Economische Zaken. Het verschil met de vorige stresstest is dat de cijfers nu door grote accountants zijn geverifieerd.

Test moet alle twijfel wegnemen

De staatssecretaris van Economische Zaken Fernando Jimenez Latorre zei dat deze test alle twijfel moet wegnemen:

“The exercise has been very strict, very conservative and very transparent and therefore should dispel all doubts about the strength of the system.”

Vice-gouverneur van de Bank van Spanje Fernando Restoy vertelde dat vierhonderd accountants door de boeken zijn gegaan:

“We wanted the tests to be the toughest ever.”

IMF-directeur Christine Lagarde zei dat de test “will contribute to build a sounder banking system, which in time will help to restart credit flows and boost growth and employment”. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurolandengroep van ministers van financien zei dat hij “comforted” was door de uitkomsten:

“The agreed aid should ensure that the recapitalisation process of banks can proceed efficiently and in accordance with previously agreed timelines.”

REACTIES OP DE BEURS

Gisteren stemde de Spaanse overheid overigens in met een nieuwe begroting met ruim veertig miljard aan bezuinigingen en 43 nieuwe wetten. De bezuinigingen komen bovenop besparingen van 65 miljard die al eerder waren aangekondigd. Zowel de strenge begroting als de stresstest zijn noodzakelijk stappen voor Madrid om van de EU steun te kunnen krijgen.

Na de opluchting over de begroting van gisteren sloot het Damrak vanmiddag evengoed met een flink verlies van 1,8 procent op 323, 18 punten, mede doordat beleggers nerveus waren door de verwachte uitkomst van de stresstest. De Spaanse beurs zelf verloor 1,7 procent. Overigens is het ook nog afwachten of kredietbeoordelaar Moody’s de kredietwaardigheid van Spanje verder naar beneden schroeft dit weekend. Dat zou betekenen dat het land zijn investment grade kan verliezen. Aangezien de resultaten van de test pas na beurs bekend werden, is maandag pas echt te zien hoe de beurzen reageren.