Tientallen jongeren weggestuurd uit Arnhem, twee arrestaties Project X

In Arnhem vinden vooralsnog geen verstoringen van de openbare orde plaats naar aanleiding van het geplande Project X-feest in de wijk Klarendal. Het is rustig in de stad. De politie voert bij toegangswegen tot de stad controles uit.

Nederland. Arnhem. 28 september 2012. Noodbevel voor Arnhem Project X. Arnhem is verboden gebied voor iedereen die van plan is de openbare orde te verstoren, dit naar aanleiding van het aangekondigde Project X Feest in de Arnhemse wijk Klarendal. Politie en marechaussee controleren bij de invalswegen naar Arnhem. Foto : Luuk van der Lee / Hollandse Hoogte
Nederland. Arnhem. 28 september 2012. Noodbevel voor Arnhem Project X. Arnhem is verboden gebied voor iedereen die van plan is de openbare orde te verstoren, dit naar aanleiding van het aangekondigde Project X Feest in de Arnhemse wijk Klarendal. Politie en marechaussee controleren bij de invalswegen naar Arnhem. Foto : Luuk van der Lee / Hollandse Hoogte Politiecontroles bij Arnhem vanwege het aangekondigde Project X-feest vanavond. Foto Hollandse Hoogte / Luuk van der Lee

Tientallen jongeren zijn vanavond weggestuurd uit Arnhem. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente aan Novum gemeld. Er zijn twee arrestaties verricht. Niettemin zijn er geen grote verstoringen van de openbare orde naar aanleiding van het geplande Project X-feest in de wijk Klarendal. De politie voert bij toegangswegen tot de stad controles uit.

Kees Versteegh, onze verslaggever ter plekke, sprak eerder op de avond met een woordvoerder van de gemeente. Die liet weten dat de avond tot tevredenheid van de gemeente verloopt:

“Er zijn een tiental jongeren weggestuurd omdat ze teveel drank op hadden, maar verder is de sfeer rustig.”

Om half tien werden nog twee jongeren gearresteerd toen ze voor de tweede keer de stad probeerden in te komen met drank. Sinds vanmiddag geldt in de gemeente Arnhem een noodverordening af die de stad tot verboden terrein verklaart voor “diegenen die van zins zijn de openbare orde in de stad te verstoren”. Hiermee reageert de gemeente op de rellen in Haren een week geleden bij eenzelfde feest.

Wie de stad met de auto wil binnenkomen wordt geconfronteerd met politiecontroles. Versteegh:

“Als je de stad met de auto ingaat doe je dat via versmalde wegen waar de politie controleert. Ze houden jongeren aan, met petjes op of die drank bij zich hebben.”

‘Sfeer is nog gemoedelijk’

Ook het Velperpoortstation, midden in de wijk Klarendal, is omgeven door politie. Daar worden op de perrons flyers uitgedeeld door mensen in hesjes, vertelt Versteegh. In de folders staat uitdrukkelijk dat er geen toestemming is gegeven voor het feest en brengt mensen op de hoogte van de noodverordening die eerder vandaag is uitgevaardigd. De noodverordening blijft van kracht tot morgenochtend.

Voor het Project X-feest in Arnhem hadden zich zo’n 2.129 mensen aangemeld, in Haren waren dat er bijna vijftienduizend. Na het dramatisch verlopen ‘verjaardagsfeestje’ in Haren werden in verschillende plaatsen soortgelijke massale feesten aangekondigd.

TIENTALLEN GEWONDEN EN AANHOUDINGEN IN HAREN

In Haren werd een Facebook-uitnodiging voor een feest van een meisje dat haar zestiende verjaardag wilde vieren per ongeluk publiekelijk verstuurd. Tienduizenden mensen meldden zich aan. De feesten zijn vernoemd naar de film Project X, waarin een verjaardagsfeestje finaal uit de hand loopt en een hele woonwijk schade oploopt.

Dat was ook het geval op 21 september in het Groningse dorp. Daar werd voor miljoenen euro’s schade aangericht door onder meer ingegooide winkelruiten, vernield straatmeubilair en in brand gestoken auto’s. Ongeveer vijftig mensen deden aangifte. Vijftien politieagenten en tientallen burgers raakten gewond, onder wie een bejaarde man die een klap kreeg met een stoeptegel.