Noodverordening moet Project X-feest in Arnhem voorkomen

Project X Arnhem. Foto Facebook

De gemeente Arnhem heeft een noodbevel afgekondigd om problemen rond een aangekondigd Project X-feest te voorkomen. Tot morgenochtend is de stad verboden terrein voor “diegenen die van zins zijn de openbare orde in de stad te verstoren”.

Dat staat in de verordening van de gemeente Arnhem, meldt persbureau Novum. Toegangswegen en het station worden in de gaten gehouden. Mogelijke relschoppers zullen worden teruggestuurd, zegt een gemeentewoordvoerder. In Arnhem worden ook flyers uitgedeeld door de autoriteiten die waarschuwen van de noodverordening, zo twittert RTL-verslaggever Geert Gordijn.

Omroep Gelderland meldde eerder op de dag al dat de politie wegversperringen voorbereidde op de twaalf belangrijkste toegangswegen naar Arnhem. De gemeente wil voorkomen dat het aangekondigde Project X-feest in de wijk Klarendal plaatsvindt. Het feest is verboden uit vrees voor rellen, zoals afgelopen vrijdag in Haren.

Al sinds begin deze week bereiden de gemeente Arnhem en de hulpdiensten zich voor op ongeregeldheden:

Na het dramatisch verlopen ‘verjaardagsfeestje’ in Haren zijn in verschillende plaatsen soortgelijke massale feesten aangekondigd, meldt Novum. De Facebook-pagina van het feest in Arnhem heeft al meer dan tweeduizend likes, een fractie van het aantal aanmeldingen voor het feest in Haren.

Tientallen gewonden en aanhoudingen in Haren

In Haren werd een Facebook-uitnodiging voor een feest van een meisje dat haar zestiende verjaardag wilde vieren per ongeluk publiekelijk verstuurd. Tienduizenden mensen meldden zich aan. De feesten zijn vernoemd naar de film Project X, waarin een verjaardagsfeestje finaal uit de hand loopt en een hele woonwijk schade oploopt.

Dat was ook het geval op 21 september in het Groningse dorp. Daar werd voor miljoenen euro’s schade aangericht door onder meer ingegooide winkelruiten, vernield straatmeubilair en in brand gestoken auto’s. Ongeveer vijftig mensen deden aangifte. Vijftien politieagenten en tientallen burgers raakten gewond, onder wie een bejaarde man die een klap kreeg met een stoeptegel.

Op de Facebook-pagina van het Arnhemse initiatief wordt nadrukkelijk opgeroepen het rustig te houden. “Wij willen dat het rustig verloopt en dus geen rellen”, staat op de website.