Dit is een artikel uit het NRC-archief

Auto- en motorsport

Hamilton vervangt Schumacher bij Mercedes - ‘einde carrière Schumi in zicht’

Hamilton spuit met champagne na zijn overwinning bij de Grandprix op het Italiaanse Monza circuit, eerder deze maand. Foto Reuters / Giampiero Sposito

Formule 1-coureur Lewis Hamilton vervangt volgend seizoen zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher bij Mercedes. Dat heeft het Formule 1 team vanochtend officieel bekendgemaakt.

De overstap van de 27-jarige Brit van het team van McLaren naar Mercedes hing al een tijd in de lucht. De wereldkampioen van 2008 werd de afgelopen weken continu in verband gebracht met het Duitse automerk. Teambaas van Mercedes, Ross Brawn, maakte gisteren pas officieel de interesse in Hamilton bekend. De Engelsman krijgt een contract tot eind 2015, dat hem naar verluidt negentien miljoen euro per jaar oplevert.

Wat gaat Schumacher doen?

Schumacher wist sinds zijn rentree in 2010 bij Mercedes geen indruk te maken. Dit seizoen staat hij met 43 punten op de twaalfde plaats in het klassement, vijf plaatsen lager dan zijn teamgenoot Nico Rosberg. De afgelopen jaren haalde hij slechts één keer het podium, een derde plaats tijdens de Grandprix van Europa dit jaar.

In een persbericht zegt Schumacher dat de afgelopen drie jaar bij Mercedes sportief gezien niet zo goed zijn verlopen als hij gewild had. Mogelijk kan hij nog een stoeltje krijgen bij het team van Sauber. Volgens de manager van Schumacher is een einde van zijn carrière “vandaag niet aan de orde”, meldt Der Spiegel.

Toch lijkt het einde van de carrière van ‘Schumi’ in zicht, zegt Jules Seegers, die voor NRC over Formule 1 schrijft.

“Er is nog een kleine kans dat hij nog een team vindt, maar hij zal dan genoegen moeten nemen met een minder team dan Mercedes. Schumacher levert voor zo’n team publiciteit op, maar jongere talenten nemen miljoenen met zich mee en zijn vaak weer voor meer geld door te verkopen.”

Volgens Seegers kan Schumacher niet meer aanhaken bij hoe snel het in de Formule 1 gaat.

“Hij laat af en toe nog een glimp zien van het talent dat hij heeft, maar hij maakt veel fouten. Hij moet het regelmatig in het middenveld opnemen tegen jonge honden en dat gaat hem niet goed af. Al meerdere keren heeft hij andere coureurs uit de wedstrijd gecrasht. Formule 1-coureurs moeten in een fractie van een seconde een beslissing maken en dat wordt moeilijker naarmate je ouder wordt.”

Perez vervanger van Hamilton

Sergio Perez die nog uitkomt voor Sauber wordt de vervanger van Hamilton bij McLaren. De pas 22-jarige Mexicaan presteert in zijn tweede Formule 1-seizoen uitstekend met drie podiumplaatsen. Nico Hülkenberg en Paul Di Resta, allebei van Force India, worden eveneens genoemd in de race om het tweede stoeltje bij de Engelse renstal.