Een lange, slapeloze nacht voor de ware Apple-fanaat

Nederland, Amsterdam, 27-09-2012 foto: Bram Budel. Apple fans wachten in de rij bij de apple store op het Leidseplein totdat om 8 uur s'ochtends de winkel opengaat en ze een iphone 5 kunnen kopen. De voorste in de rij zit al voor de winkel vanaf donderdag ochtend 9.00u en moet dus bijna 24 uur wachten om als eerste een iphone 5 te kunnen kopen. foto: Bram Budel
Nederland, Amsterdam, 27-09-2012 foto: Bram Budel. Apple fans wachten in de rij bij de apple store op het Leidseplein totdat om 8 uur s'ochtends de winkel opengaat en ze een iphone 5 kunnen kopen. De voorste in de rij zit al voor de winkel vanaf donderdag ochtend 9.00u en moet dus bijna 24 uur wachten om als eerste een iphone 5 te kunnen kopen. foto: Bram Budel Bram Budel

Vandaag is in Nederland de verkoop van de iPhone 5 begonnen. De nieuwste versie van de smartphone wordt verkocht in de Apple Store in Amsterdam op het Leidseplein en door heel Nederland in 73 Hi-winkels van KPN.

Omdat Hi vanochtend al grote drukte verwachtte, gingen vijf winkels in de steden Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Eindhoven en Utrecht al om 7 uur ’s ochtends open. „De iPhone 5 is een zeer gewild toestel. Aangezien de voorraad bij alle verkooppunten in Nederland beperkt is, was de verwachting dat het drukker zou worden dan normaal”, aldus een woordvoerder bij KPN. Door de openingstijd te vervroegen hoopt KPN op „een rustig verloop van de eerste verkoop en een eerlijke kans voor iedereen om de iPhone 5 te kopen.”

Ook de Apple Store in Amsterdam, waar zich sinds gistermiddag al een lange rij wachtenden ophield, heeft haar deuren vanochtend een uur eerder geopend. „Voor klanten die een iPhone5 willen, ging de winkel al vanaf 8 uur open. Reguliere klanten konden een uur later naar binnen”, aldus een medewerker van de Apple Store. Voor de verkoop waren extra medewerkers aangetrokken. De introductie van de nieuwe smartphone zorgde vorige week al voor een wereldwijde hype onder Apple-fans.

De iPhone5 werd als eerste geleverd in Australië, gevolgd door Japan, Hongkong, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Amerika. Na drie dagen waren 5 miljoen exemplaren verkocht. In het Duitse Oberhausen, vlak over de grens met Nederland, leidde de verkoop afgelopen vrijdag al tot wantoestanden. Midden in de nacht stonden zo’n duizend mensen voor de winkeldeuren te wachten en ontstonden er duw- en trekpartijen.

In Nederland levert het nieuwe toestel wat startproblemen op. Zo is het voorlopig niet mogelijk om extra snel te internetten via 4G-netwerken. Volgens kenners duurt het nog een jaar voordat de mobiele providers Apples gadget op volle snelheid kunnen verbinden. Voor het einde van het jaar zal de smartphone in meer dan honderd landen te koop zijn. Apple haalt het merendeel van zijn winst uit de verkoop van iPhones.