Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Bo Xilai uit Communistische Partij gezet en vervolgd - ooit kroonprins Chinese politiek

FILE - In this March 11, 2012 file photo, then-Chongqing party secretary Bo Xilai puts on his glasses during a plenary session of the National People's Congress at the Great Hall of the People in Beijing. Disgraced Chinese politician Bo was expelled from the ruling Communist Party on Friday, Sept. 28, 2012, and will face corruption and other criminal charges, the latest step in a scandal that has overshadowed a political transition now set to take place in early November. (AP Photo/Andy Wong, File)
FILE - In this March 11, 2012 file photo, then-Chongqing party secretary Bo Xilai puts on his glasses during a plenary session of the National People's Congress at the Great Hall of the People in Beijing. Disgraced Chinese politician Bo was expelled from the ruling Communist Party on Friday, Sept. 28, 2012, and will face corruption and other criminal charges, the latest step in a scandal that has overshadowed a political transition now set to take place in early November. (AP Photo/Andy Wong, File) Bo Xilai tijdens een vergadering van de Communistische Partij in maart. Foto AP / Andy Wong

Het gevallen politbureaulid Bo Xilai is uit de Chinese Communistische Partij gezet. Hij zal strafrechtelijk worden vervolgd wegens corruptie, ambtsmisbruik, aannemen van steekpenningen en onbetamelijke relaties met vrouwen. Dat meldt het staatspersbureau Xinhua.

Bo, de voormalige partijchef in de stad Chongqing die ooit gold als een belangrijke kandidaat voor een hoge functie in de partijleiding, viel in ongenade toen bekend werd dat zijn vrouw Gu Kilai een Britse zakenman Neil Heywood had vermoord.

Gu werd in augustus voorwaardelijk ter dood veroordeeld, een straf die in China doorgaans wordt omgezet in levenslange gevangenisstraf. Tijdens het proces bekende ze de moord.

Bo Xilai was ooit kroonprins van de Chinese politiek

Het schandaal was het grootste sinds tientallen jaren in China en hield de voorbereidingen van het vijfjaarlijkse partijcongres op.

Toppoliticus Bo Xilai was ooit de ‘kroonprins van de Chinese politiek’, maar raakte eerder dit jaar in een ingewikkeld machtsspel vol intriges in diskrediet bij de partij.

NRC-correspondent in China Oscar Garschagen legde twee maanden terug uit:

“De neoconservatieve maoïst Bo Xilai (63) was tot zijn afzetting partijleider in de zuidwestelijke metropool Chongqing en ambieerde openlijk een post in het kleine comité van het politbureau dat China bestuurt. Dat stuitte op verzet van zijn tegenstanders, die met de dood onder verdachte omstandigheden van de met de Bo’s bevriende Britse autodealer Heywood een wapen in handen kregen om de opmars van de televisiegenieke en populistische politicus te stoppen.”