Opinie

Bivakmutsenrisico

Youp

Een meneer in de Amerikaanse staat Connecticut zag zijn vijftienjarige zoon aan voor een inbreker en heeft hem afgeknald. Het mannetje droeg een bivakmuts. Volgens Fredje Teeven vroeg hij erom.

„Dat is het bivakmutsenrisico”, zei de bewindsman gisteren op de radio en dat is natuurlijk ook zo. Als je als puber met een bivakmuts op loopt en je bent ook nog eens in het zwart gehuld en je vader heeft een wapen en je loopt door zijn tuin, dan heeft die vader het recht om je neer te knallen. Dat zal zo’n jongen leren. Hij is nu dood, dus voor hem is het te laat, maar voor zijn vriendjes is het een wijze les: je kan op vele manieren naar een gemaskerd bal, maar niet met een bivakmuts op. Batman is trouwens ook geen aanrader. Was hij onderweg naar een gemaskerd bal? Dat staat niet in het artikel. Zou zomaar kunnen. En het zou ook wel leuk zijn. Dat hij zich verkleed had voor een gemaskerd bal een paar dorpen verderop. Een feestje dat hij gevonden had op Facebook. Een party die eigenlijk privé was, maar de organisator had dat vergeten aan te vinken. En dat is dom van de organisator. Dan is het openbaar. Dan mag iedereen erheen. En iedereen mag dan lekker rellen natuurlijk.

Ik ken wel meer zaken die niet volkomen privé zijn. Wat te denken van crematies en begrafenissen? Vaak staan die alleen in de krant aangekondigd. Er staat zelden expliciet bij dat het privé is. Iedereen heeft het recht om erheen te gaan. Maar kunnen rouwende families binnenkort hordes hooligans en verveelde scholieren verwachten? Een tegen zerken zeikende menigte die de begrafenisauto sloopt en de volgauto’s op hun kant legt? Mij zal het niet verbazen. Hoe erg is het met je gesteld als je een avondje gaat rellen in een villawijkje in Haren?

Ik weet het: we missen een oorlog, hebben geen honger en vervelen ons massaal de tyfus. Maar is dat een reden om met zijn allen lantaarnpalen te knakken, verkeersborden uit de grond te trekken, supermarkten te plunderen en van alles in de hens te steken? Ik dacht dat dat alleen bij voetbalclubliefde hoorde. Ik ben mijn eigen jeugd nog niet vergeten, hield ook van een verzetje en mocht graag een beetje buiten de lijntjes kleuren, maar volgens mij waren wij wel wat creatiever dan de types die ik afgelopen zaterdag bezig zag.

Heeft u trouwens ook zo gelachen om die bloedserieuze praatprogrammadiscussies na afloop? Deskundigen over de vraag wiens schuld het was? De blinde burgemeester? De dove politie? De ophitsende media? Niemand weet het en niemand kan er iets aan doen. Leukste vond ik de journalisten die ook een klein klapje met een gummiknuppel hadden gehad en meteen een klacht hebben ingediend. Ze hadden nog wel zo overduidelijk een blauw mediahesje aan. Dat had de ME’er moeten zien! Ik denk dan: zo’n rammende politieman heeft toch wel iets anders aan zijn hoofd dan de zendermicrofoon van Radio Drenthe te ontzien? Daarbij: wie luistert er naar radio Drenthe? De moeder van de journalist vrees ik, maar verder echt niemand. Het is maar goed dat die gozer van Radio Drenthe niet voor Radio Damascus werkt. Ik denk dat daar niemand op de blauwe hesjes let. Of heeft de minister van Oorlog het daar later over het blauwehesjesrisico? Ik vrees van niet.

Soms is de chaos onbegrijpelijk. Hoe leg je iemand uit wat er in Haren is gebeurd? En vooral waarom het in Haren is gebeurd? En hoe vertel je als boekhouder van de VU en het AMC dat je miljoenen verspeeld hebt met derivaten? Ongelooflijk toch? Daar moet de VU eens een paar camera’s op zetten. Als ik die boekhouder was, zou ik me een tijdje niet durven vertonen. Uitsluitend met een bivakmuts over straat. Hoewel? Is dat wijsheid?