VS heffen meer sancties Birma op

De Verenigde Staten zullen de beperkingen op de invoer uit Birma versoepelen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gisteren gezegd na een onderhoud met de Birmese president Thein Sein in een hotel in New York.

Clinton zei dat de VS hiermee ook hun waardering voor de hervormingen tot uiting willen brengen die de regering van Thein Sein de afgelopen anderhalf jaar heeft doorgevoerd. „We hopen dat dit meer kansen zal bieden aan uw volk om hun goederen op onze markt te verkopen”, aldus Clinton.

De Birmese economie had jarenlang te lijden onder de gevolgen van de economische sancties van de VS en andere staten. Die waren opgelegd uit protest tegen het repressieve karakter van de toenmalige militaire junta, waarvan Thein Sein zelf ook lange tijd deel uitmaakte.

Een belangrijke overweging voor de Amerikanen was dat ook de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi, die vorige week zelf in Washington was, had gepleit voor versoepeling van de economische sancties.

Onlangs keurde het Amerikaanse Congres al een wet goed die het mogelijk maakt voor president Obama om het verbod ongedaan te maken op de verstrekking van leningen door internationale financiële instellingen als de Wereldbank.

Een hoge Amerikaanse functionaris zei dat Washington hoopt dat als gevolg van de recente stappen dat de gewone man in Birma nu de weldadige gevolgen van de hervormingen zal beginnen te voelen.

Thein Sein, die in New York is om de Algemene Vergadering van de VN bij te wonen, toonde zich zeer verguld met de Amerikaanse toezegging. „We zijn heel dankbaar voor de stappen van de Verenigde Staten”, zei hij. „We hebben nu diplomatieke betrekkingen op ambassadeursniveau en de bevolking van Myanmar (Birma, red) is erg tevreden met de versoepeling van de economische sancties.” (Reuters, AP. BBC)