Sieb Posthuma wint Gouden Penseel

'Ik heb een tante en een oom, die zitten in een eikeboom, een eikeboom in Laren.' Illustratie uit 'Een vijver vol inkt', bekroond met het Gouden Penseel 2012.

Sieb Posthuma heeft het Gouden Penseel 2012 gewonnen, de prijs voor de mooiste illustraties. Hij kreeg de prijs gisteravond in Amsterdam voor zijn tekeningen in Een vijver vol inkt, een bundel kindergedichten van Annie M.G. Schmidt.

De jury van het Gouden Penseel bekroonde zijn illustraties van Schmidts Hendrik Haan, het fluitketeltje en de heks van Sier-kon-fleks. Posthuma’s kleurige landschappen en karakteristieke figuren ‘passen weergaloos goed bij de teksten van onze bekendste kinderboekenschrijfster’, aldus de jury.

Toen hij de opdracht kreeg om de klassieke versjes te illustreren kon hij niet wachten om te beginnen met tekenen, vertelde Posthuma op de prijsuitreiking. Maar die euforie maakte al gauw plaats voor zenuwen, ‘want ik had de taak gekregen om beelden te verzinnen die in de plaats zouden komen van beelden waar generaties mee opgegroeid zijn, ook ikzelf. Wie zou zich de spin Sebastiaan ooit anders kunnen voorstellen dan getekend door Wim Bijmoer? En wat is Dikkertje Dap zonder Fiep Westendorp?’

Het Gulden Palet, voor de beste illustraties van een buitenlander, werd uitgereikt aan Kleine Man en God van de Belgische Kitty Crowther. Voor het eerst sinds 2000 werd ook weer de Boekensleutel toegekend, de prijs voor een boek dat buiten de gewone categorieën valt. Die ging naar Het Dierelirium van professor Revillod van de Spaanse makers Javier Sáez Castán en Miguel Murugarren, een hoogst eigenaardig boekje over fantasiedieren.