PSV wint nipt van amateurs in bekertoernooi - AZ langs Veendam

PSV heeft met grote moeite de derde ronde van de KNVB Beker bereikt. Op bezoek bij Achilles ’29 in Groesbeek werd met 3-2 gewonnen. Na anderhalve minuut stonden de Eindhovenaren al achter via Thijs Hendriks, maar Jürgen Locadia, Zanka Jørgensen en Timothy Derijck stelden al voor rust orde op zaken. In de tweede helft bracht Ivo Rigter echter de spanning terug.

Het uitsyndroom dat PSV al enige tijd parten speelt, bleek ook de B-keuze van de Eindhovenaren parten te spelen. Direct in het begin van de wedstrijd bracht Zanka zijn eigen doelman Boy Waterman met een te zachte terugspeelbal in de problemen. Hendriks profiteerde en bracht de topklasser verrassend op voorsprong.

Het duurde vervolgens lang voordat PSV zich herstelde. Na 25 minuten was het uiteindelijk Locadia, die aan de aftrap was verschenen als vervanger voor de zieke Tim Matavz, die op aangeven van Luciano Narsingh de gelijkmaker binnenprikte. Daarmee was de ban gebroken, want twee minuten later kop Zanka uit een hoekschop de 2-1 binnen en weer vijf minuten later kopte ook Derijck uit een corner raak.

Na rust besloot Achilles weer ten aanval te trekken. PSV hield de thuisclub aanvankelijk op afstand, maar na ruim een kwartier bracht invaller Rigter Achilles toch weer dichtbij. Vlak daarna kreeg PSV een strafschop waarmee de wedstrijd definitief beslist kon worden. Georginio Wijnaldum schoot wel hard, maar koos geen hoek en dus kon Achilles-goalie Barry Ditewig de bal makkelijk stoppen.

De gestopte strafschop gaf de thuisclub nog meer energie om voor de gelijkmaker te gaan. De amateurs kregen steeds meer kansen, maar Daan Paau was het dichtst bij. Hij trof de paal en redde zo het verjaardagsfeestje van PSV-trainer Dick Advocaat nog enigszins. De Hagenaar werd donderdag 65.

AZ simpel voorbij SC Veendam

SC Veendam heeft vanavond geen kans gehad om te stunten tegen AZ in de KNVB Beker. De Alkmaarders waren in eigen huis oppermachtig en beslisten het duel voor rust al met drie treffers. Na de thee scoorden beide ploegen eenmaal zodat de eindstand van 4-1 op de borden kwam. AZ gaat door naar de derde ronde.

Al in de achtste minuut combineerde AZ, dat zich van fraai aanvallend spel bediende, zich naar de openingstreffer. Maarten Rosheuvel bediende Viktor Elm op maat en de Zweed liet de 1-0 aantekenen. Ook de 2-0 kwam op naam van Elm, die nu door Etiënne Reijnen werd bediend.

Toen AZ in de 33e minuut vanwege vermeend hands ook een strafschop kreeg, stond Elm klaar om zijn hattrick te voltooien. De Zweed maakte ook nu geen fout en besliste de wedstrijd definitief.

In de tweede helft bleef AZ prima spelen, maar af en toe kwam Veendam er nu ook uit. Toch was het AZ dat als eerste scoorde. Jozy Altidore, die tien minuten eerder van dichtbij de lat had getroffen, scoorde de tweede penalty van de avond. Enkele minuten later redde Tom Overtoom de eer van de bezoekers uit Groningen. Hij schoot een vrije trap op prachtige wijze achter AZ-goalie Esteban.

EHC wint van De Zouaven

De Zouaven verloor in eigen huis met 1-0 van EHC. De ploeg uit Hoensbroek scoorde pas vlak voor tijd via Ron Starmans. Beide ploegen spelen in de Hoofdklasse.

    • Lex Boon