Politiebond registreert ervaringen na 'Haren'

Politievakbond ACP heeft gisteren een meldpunt geopend voor agenten die in Haren aan het werk waren toen daar vrijdagavond rellen uitbraken. Zij kunnen anoniem hun verhaal bij het meldpunt kwijt.

De bond hoopt er op die manier achter te komen wat er misging bij de politie. De komst van enkele duizenden jongeren naar het Groningse dorp leidde tot ernstige ongeregeldheden, ondanks de aanwezigheid van veel politie. Ook mensen die die avond werkzaam waren in de meldkamer, zijn door de bond uitgenodigd een verklaring af te leggen.

De ACP heeft berichten ontvangen dat communicatie en instructies niet in orde waren. Volgens voorzitter Gerrit van der Kamp wisten politiemensen soms niet waar ze moesten zijn en wat ze moesten doen.

De bond zal alle ervaringen anoniem doorsturen naar de commissie-Cohen, die onderzoek doet naar wat er precies is gebeurd. In het tv-programma Pauw & Witteman ontkende de Groningse korpschef Oscar Dros dinsdag technische problemen bij het communicatiesysteem C2000. Het zou slechts tijdelijk overbelast zijn geweest, en weer „heel snel hersteld”. Het systeem lag vorig jaar onder vuur nadat het langdurig onbruikbaar bleek na technische wijzigingen.

De politie is inmiddels druk bezig met de opsporing van relschoppers. Dat gebeurt onder meer aan de hand van foto’s en filmpjes die bij de rellen zijn gemaakt. Na een uitzending van tv-programma Opsporing Verzocht, dinsdag, zijn ook tips ontvangen.