In februari bekend hoeveel pensioenen gekort worden

In februari wordt bekend hoeveel de pensioenen volgend jaar gekort worden. Dat meldde staatssecretaris De Krom vanmiddag in de Kamer. Eerdere berichtgeving hierover is volgens De Krom niet mogelijk, omdat pas op 31 december duidelijk is hoe pensioenfondsen ervoor staan, bericht NOS.

Ouderen met hulpmiddelen in Lelystad. Foto ANP / Koen Suyk

In februari wordt bekend hoeveel de pensioenen volgend jaar gekort worden. Dat meldde staatssecretaris Paul de Krom vanmiddag in de Kamer. Eerdere berichtgeving hierover is volgens De Krom niet mogelijk, omdat pas op 31 december duidelijk is hoe pensioenfondsen ervoor staan, bericht NOS.

Daarna is het zaak dat de fondsen uitrekenen welke invloed hun huidige positie heeft op alle deelnemers. Vervolgens kunnen ze een brief gaan sturen.

De meerderheid van de Kamer steunt het pakket maatregelen van het kabinet om de fondsen meer tijd te geven, waardoor ze volgend jaar minder hoeven te korten op de pensioenen. PvdA, CDA en VVD steunen de plannen.

In de Tweede Kamer waren eerder vanmiddag nog wel veel vragen over de nieuwe rekenrente voor pensioenen. Verschillende partijen vroegen zich af of die niet te hoog is.

De nieuwe regels voor pensioenfondsen

In NRC Handelsblad werd onlangs het pakket aan maatregelen nader toegelicht:

De financiële positie van de pensioenfondsen blijft verslechteren. Om grote kortingen op de pensioenen en extra premieverhogingen te voorkomen, hebben het ministerie van Sociale Zaken en De Nederlandsche Bank de volgende maatregelen voorgesteld:

  • De rekenrente gaat omhoog, maar dat geldt pas voor verplichtingen over twintig tot zestig jaar. Door de lage rente van dit moment zijn pensioenfondsen gedwongen om met een lage rente te rekenen: daarom moeten zij relatief veel vermogen hebben om aan latere verplichtingen te voldoen. Een directe verhoging van de rekenrente zou nadelig uitpakken voor jongere generaties.
  • Pensioenfondsen met een te lage dekkingsgraad mogen in 2013 een adempauze nemen. Zij hoeven minder snel hun dekkingsgraad te verhogen, waardoor premiestijgingen beperkt kunnen blijven. In ruil daarvoor moeten ze maatregelen nemen: bijvoorbeeld door volgend jaar 67 jaar te nemen als richtlijn voor de pensioenleeftijd.
  • Pensioenfondsen krijgen de mogelijkheid om noodzakelijke verlagingen van pensioenen over meerdere jaren te spreiden en te beperken tot maximaal 7 procent per jaar. Zulke kortingen zijn veelal in april aangekondigd: verdere kortingen hoeven dit jaar daarom niet te worden doorgevoerd.
  • Pensioenfondsen mogen de pensioenen pas weer volledig indexeren, dus aanpassen aan de inflatie, op het moment dat de dekkingsgraad 110 procent is. Tot nog toe mocht een pensioenfonds al gaan indexeren als de dekkingsgraad 105 procent bedroeg. De gemiddelde dekkingsgraad van alle pensioenfondsen lag in augustus op 97 procent.