Van Miltenburg geeft fractievoorzitters uitleg over bezoek Bos en Kamp aan Beatrix

Van Miltenburg arriveert op Huis ten Bosch voor haar eerste ontmoeting met de koningin als Kamervoorzitter. Foto ANP/Jerry Lampen

De fractievoorzitters uit de Tweede Kamer zijn vanmiddag rond 14.30 uur aangekomen bij de kamer van voorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD). Die moet uitleggen waarom de informateurs morgen een bezoek brengen aan koningin Beatrix. Informateur Wouter Bos (PvdA) laat weten dat het gesprek met het staatshoofd niet op initiatief van de informateurs plaatsvindt.

Van Miltenburg ging vanochtend voor een kennismakingsbezoek naar de vorstin. Daarop maakte Beatrix bekend dat zij op verzoek van de Kamervoorzitter de informateurs Henk Kamp en Bos morgen uitnodigt voor eveneens een kennismakingsbezoek.

‘Uitnodiging was niet besproken met fracties’

Volgens Alexander Pechtold (D66) is deze uitnodiging niet besproken met het parlement, zo schrijft persbureau Novum. Hij heeft namens de fractievoorzitters om een verklaring gevraagd, omdat de rol van Beatrix bij deze formatie door de Kamer juist drastisch is teruggedrongen.

Van Miltenburg heeft Beatrix daarnaast gevraagd om fractievoorzitters die ze nog niet eerder in die rol heeft gesproken binnenkort te ontvangen. Het gaat om Diederik Samsom (PvdA), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Arie Slob (ChristenUnie), Jolande Sap (GroenLinks) en Henk Krol (50Plus).

Fractievoorzitters willen opheldering over rol Van Miltenburg

D66-leider Alexander Pechtold vroeg eerder vanmiddag om een brief gevraagd van Van Miltenburg over haar verzoek aan Beatrix om de informateurs te ontvangen. D66 was de partij die ervoor zorgde dat bij de formatie de rol van Beatrix werd teruggedrongen en het initiatief bij de Kamer kwam te liggen. Pechtold deed het verzoek namens fractievoorzitters Geert Wilders (PVV), Van Haersma Buma (CDA), Arie Slob (CU) en Marianne Thieme (PvdD).

Van Miltenburg heeft laten weten gehoor te geven aan het verzoek van Pechtold, na haar overleg met de fractievoorzitters komt er een brief, zo laat politiek redacteur Camil Driessen weten:

“De Kamervoorzitter heeft te kennen gegeven dat die brief er wel komt, maar voor ze die schrijft wil ze met de fractievoorzitters achter gesloten deuren overleggen over ‘de ontstane situatie’.

De fractievoorzitters hebben voornamelijk de vraag bij wie het initiatief lag voor het bezoek van Kamp en Bos aan de koningin. Was dat de koningin, Van Miltenburg, of waren dat de informateurs zelf? Wie het bezoek initieerde is op dit moment nog volstrekt onduidelijk, dat blijkt waarschijnlijk uit de brief die we van Van Miltenburg kunnen verwachten.”

Ron Fresen en Dominique van der Heyde, beiden verslaggevers van de NOS, melden op Twitter dat de stap van Van Miltenburg in Den Haag als beginnersfout is ontvangen:

Twitter avatar ronfresen Ron Fresen Het wordt in de wandelgangen gezien als een beginnersfout van de #Kamervoorzitter: informateurs naar koningin versus #formatie door kamer
Twitter avatar DominiqueHeyde Dominique v.d. Heyde Beginnersfout van voorzitter v Miltenburg: de informateurs gaan naar de Koningin op hun eigen verzoek. Fractievoorziitters wisten van niets

Samsom: er is weinig aan de hand

Volgens Diederik Samsom (PvdA) is er weinig aan de hand. “Dit lijkt me heel logisch en beleefd. Het gaat om een kennismaking.” Dat vindt ook Mark Rutte (VVD), met wie hij momenteel onderhandelt over een nieuw kabinet. “Ik vind het juist goed om naar het staatshoofd te gaan.” Beatrix heeft nu weliswaar geen rol, maar later wel als zij de nieuwe bewindslieden moet beëdigen.

Ook SGP-leider Kees van der Staaij liet weten geen problemen te hebben met de gang van zaken. Geert Wilders (PVV) toonde zich lichtelijk verbaasd; hij wil graag horen wat Van Miltenburg te zeggen heeft. Sybrand van Haersma Buma (CDA) zei dat hij geen problemen heeft met het bezoek, maar eist wel dat de Kamer dezelfde informatie krijgt over de voortgang van de formatie als het staatshoofd.

Wouter Bos liet weten dat het initiatief voor het bezoek niet afkomstig is van hem en Kamp. “Wij zijn zelf geen partijen die initiatieven nemen”, zei hij tegenover de camera’s van de NOS en RTL. “Wij werken in opdracht van de Kamer.” Het betreft een verzoek van de voorzitter en hij wacht af hoe dit zich verder ontwikkelt.