New York krijgt het hoogste reuzenrad ter wereld

190 meter. Zo hoog moet het reuzenrad op Staten Island worden. Foto FlickR / nycmayorsoffice

Bij de strijd om het hoogste gebouw ter wereld speelt New York geen rol meer. Over een paar jaar kan de stad echter wel pronken met het hoogste reuzenrad ter wereld. Dat heeft burgemeester Mike Bloomberg vandaag bekendgemaakt.

Ruim 190 meter. Zo hoog moet de New York Wheel worden. Dat betekent dat het huidige hoogste reuzenrad ter wereld - de Singapore flyer met een luttele 165 meter - zijn titel zal moeten inleveren. Ook zal het reuzenrad dat in 2015 aan de waterkant van Staten Island zal verrijzen de beroemde London Eye ver achter zich laten. Dat rad is slechts 135 meter hoog.

New York gokt op 4,5 miljoen toeristen per jaar

Stadsdistrict Staten Island probeert al jaren meer toeristen te trekken. Hoewel de gratis boot naar het eiland populair is - elk jaar pakken twee miljoen mensen de boot om Manhattan van een afstand en het Vrijheidsbeeld van dichtbij te bekijken - blijven maar weinig bezoekers hangen op het eiland. Het nieuwe project moet daar verandering in brengen.

Een omwenteling met het reuzenrad zal 38 minuten duren. Ieder rondje kunnen er in de 36 capsules 1.440 mensen mee, 40 passagiers per capsule. In totaal hoopt New York ieder jaar 4,5 miljoen bezoekers naar het rad (en het nieuwe winkelcentrum dat wordt gebouwd) te trekken. De prijs? 230 miljoen dollar. Voor het hele reuzenrad dan. De ritprijs is nog niet bekendgemaakt.

Foto FlickR / nycmayorsofficeFoto FlickR / nycmayorsoffice

Foto FlickR / nycmayorsofficeFoto FlickR / nycmayorsoffice

Foto FlickR / nycmayorsofficeFoto FlickR / nycmayorsoffice