Netanyahu waarschuwt voor bom Iran - Abbas wil erkenning Palestina

Netanyahu aan het woord bij de Algemene Ledenvergadering van de Verenigde Naties in New York. Foto Reuters / Lucas Jackson

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vanavond bij de Algemene Vergadering gewaarschuwd dat Iran volgende zomer genoeg verrijkt uranium bezit om een nucleaire bom te produceren. Het is volgens hem tijd dat de wereld een “duidelijke grens” stelt aan de nucleaire ambities van Iran. Een boodschap die hij kracht bijzette door op een cartoonachtige infographic met een bom een rode lijn te tekenen.

“Rode lijnen leiden niet tot oorlog, rode lijnen voorkomen oorlog. Niets brengt de wereld meer in gevaar dan een nucleair bewapend Iran.”

Israël zegt al jaren dat Iran in het geheim een atoomwapen bouwt en wil dat het land veel harder wordt aangepakt. De Amerikaanse president Barack Obama sluit militaire actie niet uit, maar heeft Israël herhaaldelijk gemaand om sancties en onderhandelingen een kans te geven. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei eerder dat Amerika “geen deadlines stelt”.

Abbas wil erkenning van Palestijnse staat

Netanyahu noemde een eerdere toespraak van de Palestijnse president Abbas “lasterlijk”. Voor de VN stelde Abbas vandaag dat Israël zich schuldig maakt aan etnische zuivering omdat woningen van Palestijnen in Oost-Jeruzalem moeten wijken voor huizen voor Israëliërs.

Bij zijn toespraak stelde Abbas ook dat hij wil dat zijn land door de Verenigde Naties wordt erkend als onafhankelijke staat zonder lidmaatschap van de VN. Wanneer hij de Algemene Vergadering zal vragen over de kwestie te stemmen, wilde hij niet zeggen. Algemeen wordt aangenomen dat hij dat niet voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november zal doen.

Het verzoek tot erkenning als volwaardig lid, dat Abbas vorig jaar september indiende, blijft ook staan.